Kanıtlandı: Afrikalılar Hariç Bütün Dünya 'Neandertal'

Günümüz insan genomunun çözülmesinden yalnızca 10 yıl sonra bilimciler, şifremizde soyu tükenmiş bir akrabamızın, Neandertal insanının izlerini saptadılar.Neandertal genomu, insan genomuyla yüzde 99,7 eşleşti.

Kanıtlandı: Afrikalılar Hariç Bütün Dünya 'Neandertal'
Neandertal ya da Neandertal insanı, günümüzden yaklaşık 200 bin ila 28 bin yıl önce yaşamış insan türüdür. İkili adlandırmadaHomo neanderthalensisdir. Fosilleri muhafaza etmeye müsait kireç taşı mağaralarda yaşadıkları için haklarında en fazla bilgi sahibi olunan ve bunun bir sonucu olarak modern kültürde tipik "mağara adamı" kalıbını yaratan tarih öncesi insan türüdür.

İlk neandertal Almanya da Neander adlı bir vadi de 1856'da bulundu. Bu nedenle Neandertal adı verildi. Almanca "tal" ve Almanca'da "thal" kelimeleri vadi anlamına gelir.Yaklaşık 2000 yıl önce ortaya çıkmışlardır.Bilim adamları Neandertallerin tam dik ayakta duramayan, daha güçlü ve dayanıklı canlılar olduğunu belirtti.Çeneleri güçlü, alınları eğimli ve kaş kemerleri çıkıktı, vücutları kıllarla kaplıydı.

Cro-magnonlarla aynı dönemde yaşamış ya onların hakim ırk oluşuyla yokolmuş ya da onların içlerinde erimişlerdir.Ölülerini leş yiyenlerden ve havadan korumak için gömüyorlardı ve gömdükleri yerleri taş ve çiçekler ile döşüyolardı.Bu gömme işlemleri işe yaramış bilimadamları çeşitli araştırmalar yapılabilmiştir.




Neandertal, İnsan Genomuyla Yüzde 99,7 Eşleşti

Kısa süre önce Amerikalı antropologlar da çeşitli coğrafyalardan yaklaşık 2000 kişiden alınan DNA örnekleriyle yürüttükleri çalışmalar sonucu, modern insanların da bir miktar Neandertal geni taşıdığı ve iki tür arasında biri Ortadoğu’da, biri de Doğu Asya’da olmak üzere en az iki kez cinsel temas olduğunu açıklamışlardı.

Neandertal DNA’sına ait 4 milyara yakın baz çiftini inceleyen Max Planck ekibince açıklanan çarpıcı bir bulgu da Neandertal genomunun modern insan genomuyla yüzde 99,7 şempanze genomuyla da yüzde 98,8 oranında aynı olması. Araştırtmacılar modern insan ve Neandertal genlerince üretilen proteinlerden yalnızca 88’inin farklı olduğunu belirlemişler.

Science dergisinde yayımlanan Neandertal genomu ön taslağının dünyanın farklı bölgelerinden insanların genomlarıyla karşılaştırılması, Afrikalılar dışında tüm insanların yüzde 1 ile 4 arasında değişen oranlarda Neandertal geni taşıdığını ortaya koydu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.