Genellikle ilk süt dişlerini 6 ay içerisinde çıkarırlar. Ne zaman temizlemeye başlamalıyız diye merak eder ebeveynler; ilk süt dişi ağızda görününce! Temiz bir tülbentti, gazlı bezi parmağımıza dolayarak temizlemeye başlamalıyız, süt dişleri çoğaldıkça yumuşak kıllı bir bebek fırçasıyla devam etmeliyiz.

Süt dişlerinin sürmesi 24-30 ay içerisinde tamamlanır. Her bir çenede 10’ar taneden, toplam 20 adet süt dişi sürer. 6 yaşında süt dişlerinin en arkasında süt dişinin hiç çıkmadığı bölgede ilk azı dişi çıkar,12 yaşında bu dişin arkasından çıkan azı dişi de daimi dişidir. Karışık dişlenme döneminde sürdükleri için süt dişleriyle çok karıştırılırlar. Çürüdüklerinde süt dişi sanılıp çektirilmeyip tedavi edilmeleri gerekir. Hayat boyu kalacak, çene kemiklerinin gelişmesi ve diş sistemleri için çok önemli dişlerdir, özenle korunmaları gerekir.

Okul çağına kadar çocuklarımızın diş fırçalaması bizim kontrolümüzde olmalıdır. Diş macunu 3 yaşından sonra kullanılmaya başlanmalıdır. Süt dişlerinde oluşan çürükler mutlaka tedavi edilmelidir. Çocuklarımız aslında diş hekiminden korkmazlar, büyüklerin korkuları, onları; çektiririm, iğne yaparlar gibi sözleri veya kendi korkularını çocuklara taşımalarıyla korkmaya başlarlar.

Çocuklarımızı diş hekimiyle ilk tanışmasına götürürken, korkulacak hiçbir şey olmadığı ve doğru bilgiler verilerek önyargısız götürmeliyiz. Bir ceza gibi değil severek gideceği, güven duyduğu bir ortama gittiğini hissettirmeliyiz. Dişlerinde ağrı duymadan gitmeleri diyalog kurmada çok daha kolay olur. İlk süt dişi çıktığı bir yaşından itibaren diş hekimiyle tanıştırabilirsek gereken tedavilerin yapılacağı zaman çok daha kolay işbirliği yapar.

Parmak emme, emzik gibi alışkanlıklar daimi dişlerin çıkmalarından önce bıraktırılırsa, ilerde tedaviye ihtiyaç olacak diş ve çene kemiği sorunları önleniş olur.

Uyku problemi çeken çocukları gece boyu emzirmek, biberon ağızda uyutmak, yemek yeme problemi olan çocukların ağzında uzun süre duran yiyecekler; süt dişlerinde çürük oluşmasını tetikler, bu durumlarda mutlaka temiz bir tülbentle temizlemeliyiz.

Herhangi bir kazayla çocuğun dişi fırlayıp yerinden çıkarsa; çocuğun ağzını soğuk su ile çalkalatıp; çıkan dişi temiz bir su, süt, nemli bir bez içerisinde saklayıp bir saat içerisinde diş hekimine ulaşılıp yerine sabitlenmelidir. Yaramaz, hareketli bir çocuksa diş hekimi koruyucu bir plak yaparak olası kazalardan korunabilir. Darbe gelmiş dişlerde renk değişikliği olursa mutlaka diş hekimine götürülmelidir. Diş kırılmışsa, kırılan parça diş hekimi tarafından yapıştırılabilir, parçayı atmayınız.

Erken süt dişi kayıplarında daimi dişlerin çıkmasına zaman varsa; yerini korumak için yer tutucular yapılmalıdır. Bazen süt dişleri düşmeden daimi dişler diş arkasının önünde veya arkasında çıkabilir; daimi dişin çıkması yerine gelmesi için süt dişi çekilmelidir.

Unutmayalım süt dişleri daimi dişlerin kılavuzudur, erken kaybetmemeliyiz. Konuşmak, çiğnemek, ağrı çekmemek, gülmek, güzel görünmek çocuklarımızın en doğal hakkıdır ve bizim sorumluluğumuzdadır.

Sağlıkla, mutlu gülüşler dilerim.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.