NATO‘dan flaş Türkiye açıklaması

Türkiye'nin talebiyle olağanüstü toplanan NATO Konseyi, terör saldırılarını şiddetle kınayarak tam dayanışma mesajı verdi

NATO‘dan flaş Türkiye açıklaması
Türkiye'nin talebiyle olağanüstü toplanan NATO Konseyi, terör saldırılarını şiddetle kınayarak tam dayanışma mesajı verdi.


Türkiye'nin NATO anlaşmasının 4'üncü maddesi kapsamında istişareler için topladığı Kuzey Atlantik Konseyi'nden yapılan açıklamada, "Türkiye'ye yönelik terör saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Suruç'ta ve polis ile askerlere yönelik diğer saldırılarda kurbanların ailelerine ve Türk hükümetine başsağlığı diliyoruz" denildi.

Terörün NATO üyelerinin güvenliğine ve uluslararası istikrar ve refaha doğrudan tehdit oluşturduğu ve terörizmin sınır, milliyet veya din tanımayan küresel bir tehdit olduğu ve buna karşı ortak mücadele yapılması gerektiği vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Hangi şekil ve tezahürde olursa olsun terörizm asla hoş görülemez ve meşru gösterilemez. İttifak'ın güvenliği bölünemez ve Türkiye ile güçlü dayanışma içindeyiz. NATO'nun güneydoğu sınırındaki gelişmeleri çok yakından izlemeyi sürdüreceğiz."

NATO'nun kurucu anlaşmasının 4'üncü maddesi, toprak bütünlüğünün, siyasi bağımsızlığının ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşünen müttefiklerin istişareler için NATO üyelerini toplantıya çağırmasını öngörüyor.

AÇILIŞ ÖNCESİ AÇIKLAMA:

Toplantının açılışında konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO'nun Türkiye'deki gelişmeleri çok yakından takip ettiğini ve Türkiye ile güçlü dayanışma içerisinde olduklarını söyledi.

Stoltenberg, Türkiye'deki terörist saldırıları istişare etmek üzere toplandıklarını belirtti. Stoltenberg, Washington Anlaşması'nın 4. maddesi gereğince herhangi bir müttefikin toprak bütünlüğünü, siyasi bağımsızlığını ya da güvenliğini tehdit altında hissetmesi durumunda, NATO'yu istişareye çağırabileceğini anlattı.

Jens Stoltenberg, Türkiye'nin bu toplantıyı güvenlik durumunu görüşmek üzere talep ettiğini belirterek "Bu korkunç terör eylemlerinden etkilenen Türk hükümetine ve mağdurlara taziyelerimizi sunuyorum" diye konuştu.

"TERÖRİZİM HİÇBİR ŞEKİLDE HAKLI OLAMAZ"

Toplantıda, Türkiye'nin kapısının önünde ve NATO sınırındaki istikrarsızlığı görüşeceklerine işaret eden Stoltenberg, "Terörizm hiçbir şekilde haklı olamaz ve tolere edilemez" ifadesini kullandı. Stoltenberg, NATO'nun Türkiye'deki gelişmeleri çok yakından takip ettiğini ve Türkiye ile güçlü dayanışma içerisinde olduklarını vurguladı.

NATO tarihinde 4. madde daha önce Türkiye ve Polonya tarafından işletilmiş, 5. maddeye ise sadece bir kez, 11 Eylül saldırılarının ardından ABD tarafından başvurulmuştu.  
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.