Rum Lider Anastasiadis: “seçimlerde Tercihim Recep Tayyip Erdoğan'dan Yana“

GÜNEY Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis, Türkiye'de cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili, kimin cumhurbaşkanı olacağı konusunun Türk halkının yetkisinde bulunduğunu ancak, tercihinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan...

Rum Lider Anastasiadis: “seçimlerde Tercihim Recep Tayyip Erdoğan'dan Yana“
GÜNEY Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis, Türkiye'de cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili, kimin cumhurbaşkanı olacağı konusunun Türk halkının yetkisinde bulunduğunu ancak, tercihinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan yana olduğunu söyledi.
Anastasiadis, Atina'da yayımlanan haftalık Real News gazetesine yaptığı açıklamada Kıbrıs'ta taraflar arasında sürdürülen müzakerelerde masaya getirilen tezlerin Ada'daki sorunun en kısa zamanda çözümlenmesine yardımcı olmadığını belirtti. Bu durumdan hayal kırıklı duyduğunu ifade eden Anastasiadis, şöyle dedi:

"Bu tezlerin geri dönülemez farklılıklar içerdiği konusunda önyargılı olmak istemiyorum. Bunun sırf müzakere amacıyla yapıldığına ve iki tarafın tezlerinde yakınsama bulunduğunu umut etmek istiyorum."
Anastasiadis, Kıbrıs'ta çözüm hedefinin Yeşil Hat iptali, tüm Ada'da ve tüm Kıbrıslılar için barışçı yaşam koşullarının oluşturulması ve Kıbrıs'ın dünyanın en çalkantılı bölgesinde bir barış modeline dönüşmesi için, AB müktesebatının uygulanması ve işletilmesi olduğunu anlatırken, "Kıbrıs sorunu kırk yıldır sürüncemede. Bu çok uzun bir süre" dedi.

Kıbrıs'ta çözümsüzlüğün olası sonuçlarıyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Anastaiadis, "Halkın önüne baskıcı ikilemler getirilmemeli. Her geçen gün işgal topraklarında (KKTC) doğup büyümüş insanlar artık ölüyor. Bu bölgelerden hatıraları olan Kıbrıslı Rumların sayısı azalıyor. Bu bölgenin yeni nesiller için yabancı bir ülke olması riski pusuda bekliyor" diye konuştu.

"SEÇİMDEN SONRA KIBRIS KONUSU İVME KAZANIR"

Rum lider, Türkiye'de cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili sorular üzerine de Türkiye'de kimin cumhurbaşkanı olacağı konusunun Türk halkının yetkisinde bulunduğunu ancak, kendi tercihinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan yana olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan'ın Kıbrıs ile ilgili Türk politikasının söylemini değiştirdiğini ancak buna rağmen eskiye kıyasla durumun daha olumlu olduğunu belirten Anastasiadis, Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra Kıbrıs konusunun yeni ivme kazanacağına dair olan inancını dile getirdi.

YUNANİSTAN GKRY İLE ANLAŞMA İMZALAYACAK

GKRY Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis ise, 'Dimokratia' gazetesindeki demecinde, Yunanistan ile GKRY arasında 'Kriz Yönetim Mutabakatı' imzalanmasının kararlaştırıldığını açıkladı. Fokaidis, anlaşmanın Yunanistan Savunma Bakanı Dimitris Avramopulos'un kısa bir süre önce Güney Kıbrıs'ı ziyareti sırasında kararlaştırıldığını ve en kısa zamanda imzalanacağını belirtti. Yunanistan ile GKRY daha önce 1993 yılında da 'Ortak Savunma Doktrini' adı altında bir anlaşması imzalamış ancak bu anlaşma sonraki yıllarda uygulanmayarak atıl bırakılmıştı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.