BBC'nin haberine göre, yardım kuruluşları, El Nino'nun dünyanın bazı bölgelerinde kuraklığa, bazı bölgelerinde ise sellere yol açacağı ve felaketlerin milyonlarca insanı etkileyeceği konusunda uyardı.

Uzmanların görüşlerine yer verilen haberde, El Nino'nun etkisinin en şiddetli şekilde Afrikakıtasında görüleceği, bölgede gıda sıkıntısının şubat ayında artacağı belirtildi.

El Nino'nun etkilerine, gelecek altı ayda Karayipler, Orta ve Güney Amerika'da da rastlanacağı, kuraklık ve düzensiz yağışların Guatemala, Honduras, El Salvador ve Nikaragua'da iki milyon kişiyi etkileyeceği tahmin ediliyor.

2015 EN SICAK YIL OLMUŞTU
Küresel ortalama sıcaklığı yükselten El Nino, 2015'in kayıtlara geçen en sıcak yıl olmasını sağlamıştı.

İngiltere'nin Reading Üniversitesi'nden Nick Klingaman, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, pek çok tropikal ülkede yağışların yüzde 20 ile 30 oranında azaldığını belirterek, "Endonezya, bugüne kadarki en şiddetli kuraklığı yaşadı. Hindistan'da Muson yağmurları normalin yüzde 15 altında seyretti. Brezilya ve Avustralya'da da aynı şeyi bekliyoruz" dedi.

ENDİŞEYE SÜRÜKLÜYOR
Kuraklık ve sellerin devam ediyor olması, yardım kuruluşlarını El Nino'nun potansiyel etkileri konusunda endişeye sürüklüyor.

Afrika kıtasında günümüzde yaklaşık 31 milyon kişinin gıda sıkıntısıyla karşı karşıya olduğu ve bu durumdakilerin üçte birinin Etiyopya'da yaşadığı belirtiliyor.

Oxfam gibi yardım kuruluşları, 2016'da Etiyopya'da 10,2 milyon, Güney Afrika'da da Mart ayından önce üç milyon kişinin insani yardıma ihtiyaç duyacağını vurguluyor.