ABD'de Silahlı İşgale Kızılderililerden Tepki

ABD'nin batı eyaletlerinden Oregon'da devlete ait yaban hayatı koruma sahasının merkez binasını işgal eden silahlı protestoculara Kızılderililerden tepki geldi.

ABD'de Silahlı İşgale Kızılderililerden Tepki
İşgal altındaki federal binanın bulunduğu Malheur Yaban Hayatı Koruma Sahası yakınlarındaki Burns kasabasında bulunan Kuzey Payut kabilesinin lideri Charlotte Rodrique, Tarihten bihaber olan bu insanların gelip bu toprakları gerçek sahiplerine vermekten bahsetmesinden rahatsızlık duyuyorum Burada Kızılderililerin köklü bir geçmişi olduğunu kabul etmiyorlar diye konuştu.

Merkez binası işgal edilen Malheur Yaban Hayatı Koruma Sahası'nın yönetimiyle son 25 yılda çok iyi ilişkiler geliştirdiklerini vurgulayan Rodrique, Biz bu sahayı kültürümüzün ve tarihimizin koruyucusu olarak görüyoruz Burası bir zamanlar kabileye ait kışlama alanıydı dedi.

Rodrique, arazinin devletten alınıp çiftçilere ve çiftlik sahiplerine teslim edilmesini talep eden silahlı grubun, Amerikan tarihinin başlangıcını beyaz adamın gelişine dayandırdığını belirterek, Koruma sahasını işgal eden bu şahıslara göre bu topraklar dünya sahnesine beyazların 150 yıl önce gelişiyle çıktı Tarih algıları bu Onlara göre beyazların gelişine kadar buralarda hiçbir şey yoktu ifadesini kullandı.

Kökümüz bu topraklarda

Kızılderililer ve bölgeye sonradan gelen yerleşimciler arasındaki ilişkilerin normalleştiğini anlatan Rodrique, şunları kaydetti.

Geçmişte yaşanmış şeyler için sürekli üzülemeyiz O insanlar gitti, artık burada değiller Şu anki nesli geçmişte olanlar nedeniyle suçlu göremeyiz Bu işgale olan tepkimizden dolayı bazı insanların yaşananları kızılderili-kovboy mücadelesi olarak göstermeye teşebbüs etmesinden endişe duyuyorum.

Bununla bir ilgisi yok. Varlığımız, kökümüz bu topraklarda Bunu korumak istiyoruz Bu saha eğer devletin kontrolündeyse, bunu kabul etmek ve haklarımızı korumak zorundayız Hiçbir grubun başkalarının mezarlarına, başkalarının tarihine, başkalarının kültür ve geleneğine saygısızlık etme hakkı yoktur Bundan büyük rahatsızlık duyuyorum Bu insanların buradan gitmesini istiyorum.

California, Idaho, Nevada ve Oregon eyaletlerinde yaşayan Kuzey Payutların Burns kasabasındaki kabilesinde yaklaşık 350 üye bulunuyor Kabile yönetiminin verdiği bilgilere göre, Kuzey Payut yerlilerinin Malheur Yaban Hayatı Koruma Sahası yakınlarındaki varlığı 6 bin sene öncesine dayanıyor Kabilenin 1870'lerde topraklarını terk etmeye zorlandığı ifade ediliyor.

İşgal 6'ncı günde de devam etti

Öte yandan, Malheur Yaban Hayatı Koruma Sahası'nın merkez binasındaki işgal altıncı gününü geride bıraktı İşgal süresince şiddet olayı yaşanmazken, işgalcilerin elinde rehine bulunmadığı biliniyor.

İşgalci grubun üyelerinden LaVoy Finicum, amaçlarının çiftçilerin haklarını korumak ve orman ürünleri sanayisinin keresteye özgürce ulaşmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Bu bölge bir zamanlar eyaletin en zengin bölgesiydi, şimdi ise en fakiri diyen Finicum, bu toprakların halka ait olduğunu dile getirdi.

Grubun liderlerinden Ammon Bundy ise basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Anayasal haklarımızı kullanıyoruz Bu arazi gerçek sahiplerine geri verilinceye kadar burayı terk etmeyeceğiz Geçmişte 100'den fazla çiftlik sahibi, federal hükümetin yasa dışı yollarla el koyduğu bu araziyi işliyordu diye konuştu.

ABD'de silahlı grupların sayısında önemli artış

Öte yandan, ülkenin önde gelen yurttaşlık hakları kuruluşlarından Güney Yoksulluk Hukuk Merkezi'ne (SPLC) göre, ABD'deki hükümet karşıtı silahlı grupların sayısında artış var.

Merkezden yayınlanan yazılı açıklamada, 2015 yılında ABD genelinde en az 276 milis grubunun aktif olduğu belirtilerek, bu sayının 2014 yılı istatistiklerine göre yüzde 37'lik bir artışı yansıttığı vurgulandı.



 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.