ABD İran İçin Harekete Geçiyor

ABD yönetiminin, balistik füze denemelerinden dolayı Tahran yönetimine karşı bazı yaptırımları gözden geçirdiği bildirildi.

ABD İran İçin Harekete Geçiyor
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby günlük basın toplantısında, İran'ın balistik füze denemeleri hakkındaki soru üzerine, bu konuda geçmişte çeşitli yaptırımlar uygulandığını hatırlatarak, Bazı yaptırımları gözden geçiriyoruz dedi.

Yaptırımların uygulanması için halen halledilmesi gereken bazı teknik meseleler bulunduğunu kaydeden Kirby, Dışişleri Bakanı John Kerry'nin İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ile yaptığı her telefon görüşmesinde konuyu gündeme getirdiğini söyledi, ancak detay vermekten kaçındı.

ABD basınında geçen hafta yer alan haberlerde, Hazine Bakanlığının İran'ın füze sistemleri geliştirmesine katkı sağladığı iddia edilen İran bağlantılı bazı firma ve bu firmalarla ilişkili bazı kişilere yaptırım uygulamaya hazırlandığı iddia edilmişti.

İranlı yetkililer, ABD'nin İran'ın balistik füze denemelerine karşı tepki göstererek olası bir yaptırımın nükleer anlaşmanın ihlali olarak değerlendirileceğini ifade ediyor Buna karşı Amerikalı yetkililer, İran'ın füze geliştirme çalışmalarını nükleer anlaşmanın dışında değerlendiriyor.

ABD Merkez Komutanlığı Sözcüsü Kyle Raines, geçen hafta İran Devrim Muhafızları'na ait savaş gemilerinin birçok güdümsüz füze attığını ve bu füzelerin ABD uçak gemisi USS Harry S. Truman'ın bin 370 metre yakınına düştüğünü açıklamıştı.

İran, 10 Ekim'de uzun menzilli karadan karaya, hassas güdümlü ilk balistik füzesi İmad'ın test edildiğini duyurmuştu Birleşmiş Milletler uzmanlar paneli, İran'ın bu denemesinin, BM Güvenlik Konseyi'nin bu ülkeye yönelik yaptırımlarının ihlali olduğunu tespit etmişti.

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı ayrıca, Çin yönetiminin Güney Çin Denizi'nde inşa ettiği yapay bir adadaki uçak pistinde hafta sonunda deneme yapmasından derin kaygı duyulduğunu bildirdi.
 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.