ABD IŞİD KORKUTARAK DENETLEMEYE ÇALIŞIYOR

ABD yönetimi, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Suriye ile Irak’ta ele geçirdiği bölgelerde hilafet ilan etmesinin Irak ve Suriye halkı için hiçbir anlamı bulunmadığını savundu.

ABD IŞİD KORKUTARAK DENETLEMEYE ÇALIŞIYOR
 ABD yönetimi, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Suriye ile Irak’ta ele geçirdiği bölgelerde hilafet ilan etmesinin Irak ve Suriye halkı için hiçbir anlamı bulunmadığını savundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın toplantısında, IŞİD’in '‘İslami yönetim ilan ettiği ile ilgili soruya yanıt verirken bu tür açıklamaları IŞİD’den daha önce de duyduklarını söyledi. Psaki, "Bu çağrının Irak ve Suriye halkı için anlamı yok"’ diye konuştu. 'İslami yönetim' ilan etmenin, IŞİD’in gerçek yüzünü ortaya koyduğunu belirten Psaki, şöyle dedi:

"İnsanları korkutarak denetlemeye çalışmanın dışa vurumu bu. Bunun da ötesinde, uluslararası toplumun, bölgedeki ülkelerin ve tüm Iraklıların, yüz yüze oldukları tehdide karşı birlik olmalarını gerektiren bir durum. IŞİD kendi halklarına karşı, bölgedeki ülke halklarına karşı acımasız bir terör uyguluyor. Bu bir süredir süregelmekte. Bize göre, hilafet ilanı da bu süregelişin bir parçası, yeni bir şey değil."

Psaki, İsrail Başbakanı Benjamin Netahyahu’nun yanı sıra, AK Parti Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in, "Bağımsız bir Kürt devleti" söylemleri ile ilgili soruya verdiği şu yanıtı verdi:

"ABD’nin görüşü, birleşik bir Irak’ın daha güçlü bir Irak olacağıdır. Özellikle bu tür zorlu ve güvenlik sorunları olan zaman ve ortamlarda bütün Iraklıların, Alevi, Sünni, Kürtlerin karşı karşıya kaldığı tehdide karşı birlik olmaları çok daha önemli. Bütün ülkeler de bu çabayı desteklemeli."

ABD sözcüsü, Washington yönetiminin bu yöndeki tutumunun İsrail, Türkiye ile  çelişirken İran ile örtüşmediği ve Irak hükümetine askeri ve politik destek veren ABD ve İran'ın, Irak’ta Sünni İslami militanlara karşı müttefik mi olduğu sorusu ile karşılaştı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, şunları söyledi:

"Ben bu terimleri kullanmazdım, bu kürsüden daha önce de çok kez söylediğimiz gibi, Dışişleri Bakanı Kerry’nin de çok kez dile getirdiği gibi, IŞİD İran’ın da içinde olduğu tüm bölge için tehdit. Tüm Iraklılar için tehdit, Alevi, Sünni yada Kürt olsunlar. Bu yüzden bir an önce kapsamlı bir hükümet oluşturulması için çaba harcıyoruz. Kürtler'in can attıkları şeyin ne olduğunun farkındayız. Ama bu çok uzun zamandır süregelen bir durum, son birkaç haftada ortaya çıkan bir durum değil. Ama şu anda yüz yüze oldukları tehdit birliği gerektiriyor. Bu yüzden de sürekli birlik olmayı vurguluyoruz."

Psaki, "‘Kürtlerin can atmaları' sözüyle neyi kast ettiği sorusuna "Yapılan yorum ve açıklamaları çok uzun zamanlar önce gördük, son birkaç hafta içinde değil’’ diye yanıtladı. 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.