Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, kredi veren kurumlarla ilişkileri düzeltmeyi hedefliyor. Tsipras'ın kurtarma planı anlaşmalarını sonlandırmayı vaat etmesi, tahvil ve hisse senetlerinde bir hafta boyunca satış dalgasına neden olmuştu.

IMF BORÇLARINI GERİ ÖDEYECEK
Tsipras, yazılı olarak yaptığı açıklamasında, Yunanistan'ın Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu'na (IMF) borçlarını geri ödeyeceğini ve ülkenin mali kurtarma paketinin çoğunu finanse eden Euro Bölgesi ülkeleri ile yakında anlaşacağını belirtti.

"YUNANİSTAN VE AVRUPA'NIN BÜTÜNÜ İÇİN YARARLI"
Avrupalı ortakları ile müzakerelerin yeni başladığını ifade eden Tsipras, ''Bakış açısında farklılıklar olmasına rağmen, Yunanistan ve Avrupa'nın bütünü için yararlı olacak bir anlaşmaya yakında ulaşacağımıza kesinlikle inanıyorum'' diye konuştu.

SEÇİM ÖNCESİ VERDİĞİ VAATLER
Alexis Tsipras'ın seçim öncesi verdiği vaatleri arasında; yoksulluk sınırı altında yaşayanlara elektrik ve ısınma hizmetini ücretsiz verilmesi, zenginlerden alınan vergilerin geri getirilmesi, ihtiyacı olanlara gıda ve kira yardımı yapılması, vatandaşların ödenemeyecek boyuttaki banka borçlarının silinmesinin yanı sıra emekli maaşları ve asgari ücrete zam vardı.

Parti, AB’den Yunanistan’ın 320 milyar euro olan borcunun yarısının silinmesini, geri kalanı için de “şartlar elverdikçe ödeme yapmayı” isteyeceğini açıklamıştı.