Almanya Başbakanı Merkel'den 'Türkiye' Açıklaması

Almanya Başbakanı Merkel Dünkü Türkiye ziyaretim sırasında savaşın neden olduğu sefaleti yerinde gördüm.

Almanya Başbakanı Merkel'den 'Türkiye' Açıklaması
Başbakan Merkel, Hannover Sanayi Fuarı'nın açılışını yapmak üzere kente gelen ABD Başkanı Barack Obama ile görüştü.

Herrenhausen Sarayı'nda yapılan görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Merkel, Obama ile güncel uluslararası konuları ele aldıklarını ve bu çerçevede Suriye konusunu da görüştüklerini belirtti.

Suriye'de yeniden şiddetlenen çatışmalardan duyduğu endişeyi dile getiren Merkel, "Dünkü Türkiye ziyaretim sırasında savaşın neden olduğu sefaleti yerinde gördüm" dedi.

Bu nedenle Cenevre görüşmelerinin önemli olduğuna vurgu yapan Merkel, Obama ile ağırlıklı olarak terörizme karşı mücadele, Ortadoğu'daki barış süreci, göç sorunu ve bu soruna sebep olan unsurların ortadan kaldırılması ve Afganistan'daki durumu da konuştuklarını ifade etti.

ABD'ye Ege Denizi'ndeki NATO misyonuna iştirak etmesinden dolayı teşekkür eden Merkel, güvenlik konularında ABD ile işbirliğine ihtiyaçları olduğunu kaydetti.

Merkel, Suriye'de güvenli bölgeler oluşturulmasıyla ilgili bir soru üzerine, bu konuda alınacak olası bir kararın Cenevre görüşmelerinden çıkması gerektiğini söyledi.

ABD'nin Almanya'dan dünya çapında daha fazla askeri çaba harcamasını istediğinin hatırlatılması üzerine Merkel, bugüne kadar uluslararası alanda faaliyetlerini artırdıklarını, bu kapsamda Peşmergelere de silah yardımı yaptıklarını ifade etti.

Obama ile görüşmesinde Libya konusunun da gündeme geldiğini belirten Merkel, bu ülkede kırılgan bir hükümetin mevcut olduğunu, kendi güvenlikleri için de Libya'nın daha istikrarlı hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Başbakan Merkel, güvenlik konularında ABD'nin vazgeçilmez bir partner olduğuna işaret ederek Almanya ve tüm Avrupa'nın güvenliği için de Atlantik ötesi ilişkilerin kaçınılmaz olduğunun altını çizdi.

Merkel ayrıca Obama ile Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginliği de ele aldıklarını, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) konusunda ise daha görüşeceklerini sözlerine ekledi.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.