Ateşkese 3 Gün Kala Flaş Gelişme

ABD ile Rusya'nın Suriye'de 27 Şubatta yürürlüğe girmesi planlanan ateşkes için anlaştıklarını açıklamasından bir gün sonra taraflardan tutarsız açıklamalar gelmeye başladı. Moskova yönetimi ile Washington arasında A planı-B planı tartışması patlak verdi. Öte yandan Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde Suriye hükümetinin ülkede ateşkes sağlanmasına destek olmaya hazır olduğunu söyledi.

Ateşkese 3 Gün Kala Flaş Gelişme
İlk kritik açıklama, Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü General İgor Konaşenkov’dan geldi. Suriye ateşkes planının duyurulmasından 24 saat sonra sahneye çıkan Konaşenkov, “ABD ile Rusya arasında 22 Şubat tarihinde sağlanan mutabakat gereği ateşkesin denetimi için Hmeymim Havaüssü’nde kontrol gurubu çalışmalarına başlamış bulunuyor” dedi.

Konaşenkov, askeri üste ayrıca Suriye içindeki kavgalı tarafların uzlaşmaları için görüşme alanı olacağını belirterek, “ABD askeri yetkililerine bilgi alışverişinde bulunacağımız acil hat numaralarını verdik. ABD yönetiminin de benzer şekilde kendi acil irtibat kanallarını duyurmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

KERRY: B PLANI SEÇENEKLERİMİZ VAR

Bunun üzerine, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’den ‘B planı’ açıklaması geldi. ABD Senatosu’nun Dış İlişkiler Komitesi’nde soruları yanıtlayan Kerry, (Suriye Devlet Başkanı) Beşar Esad’ın gerçek bir geçiş yönetimi sürecinin oluşturulması konusunda gerçek kararlar alması gerekecek. Eğer bu olmazsa, muhakkak ki değerlendirilen B planı seçenekleri bulunmaktadır” diye konuştu.

MOSKOVA'NIN 'B PLANI'NDAN HABERİ YOK

Kerry’nin ‘B planı’ çıkışına Moskova’dan yanıt gecikmedi. Rus İnterfaks haber ajansına konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, “Moskova’nın “B” planından haberi yok. Rusya ile ABD arasında Suriye’de ateşkes görüşmeleri yapılırken alternatif plan üzerinde durulmadı. Bize göre şu anda tüm taraflar ‘A planı’nın başarıya ulaşması için çalışmalı” açıklamasını yaptı.

ESAD PUTİN'E SÖZ VERDİ

Bu arada Suriye lideri Esad, Rusya Devlet Başkanı Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde Suriye hükümetinin ülkede ateşkes sağlanmasına destek olmaya hazır olduğunu söyledi.

İnterfaks haber ajansının geçtiği Kremlin açıklamasında, iki liderin IŞİD, Nusra Cephesi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin terör örgütleri listesindeki diğer örgütlerle mücadelenin "taviz vermeden devam etmesinin" önemini vurguladıkları belirtildi.




Anahtar Kelimeler:
ABDAteşkesRusya
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.