Azerbaycan Duyurdu... Erivan'dan İlk Açıklama

Azerbaycan’ın Ermenistan işgali altındaki Dağlık Karabağ bölgesinde, 1994'teki ateşkesten bu yana yaşanan en ciddi çatışmalar devam ederken; Bakü'den flaş bir karar geldi. Azerbaycan, cephe hattında tek taraflı ateşkes ilan etti.

Azerbaycan Duyurdu... Erivan'dan İlk Açıklama
Azerbaycan Savunma Bakanlığı "iyi niyet göstergesi olarak" bölgede tek taraflı ateşkes ilan ettiğini duyurdu.

Ancak Bakanlık, "Ermenistan güçlerinin provokasyonu sürdürmesi halinde, Ermeni işgalindeki tüm toprakların kurtarılacağını" belirtti.

KURTARILAN BÖLGELERİN SAVUNMASI GÜÇLENDİRİLECEK

Azerbaycan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, uluslararası kuruluşların başvuruları ve Azerbaycan devletinin barışçı siyaseti sonucu Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri’nin karşı operasyon ve cevap önlemlerini tek taraflı olarak durdurduğu ve işgalden kurtarılan bölgelerin savunmasını güçlendirme kararı alındığı duyuruldu.

Açıklamada, Ermenistan silahlı kuvvetlerinin saldırılarını sürdürmesi halinde düşmana misliyle karşılık verileceği ve işgal altındaki toprakların kurtarılarak arazi bütünlüğünün sağlanması amacıyla operasyonlara devam edileceği de kaydedildi.

ALİYEV BÜYÜK BİR ZAFER ELDE ETTİK

Gelişmelerle ilgili açıklama yapan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Bakü'nün savaştan değil, barıştan yana olduğunu söyledi.

Azerbaycan Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan Aliyev, "Cephe hattında yürüttüğümüz operasyonda büyük bir zafer elde ettik. Dün yeniden başlayan çatışmalarda 100'den fazla Ermeni askerinin öldü, 100'den fazla asker ise yaralandı" dedi.

Ermenistan'ın barış istemediğini sözlerine ekleyen Aliyev, 20 yılı aşkın süredir devam eden sorunda, Erivan'ın çözüme yaklaşıldığı dönemlerde her zaman provokasyona başvurduğunu söyledi.

AZERBAYCAN ERMENİSTAN ATEŞE DEVAM EDİYOR

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Hasanov, AGİT Minsk Grubu eşbaşkan ülkelerinin liderlerinin ateşkesin yeninden sağlanması çağrılarına yanıt olarak Azerbaycan'ın saldırıları durdurduğunu, ancak Ermenistan'ın çağrılara uymayarak ateşe devam ettiğini söyledi.

Olayların temelinde Ermeni silahlı güçlerin provokasyonu duruyor" diyen Hasanov, Ermeni silahlı güçlerinin, AGİT Minsk Grubu'nun eşbaşkan ülkelerinin sorunun çözümü için atmak istediği olumlu adımları, benzer provokatif eylemlerle engellemek istediğini belirtti.

2014'te Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande'nin, 2015'te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in çözüm için girişimlerini artırdığını ve bu dönemlerde Ermeni güçlerin cephe hattında benzer provokasyonlar yaptığını hatırlatan Hasanov, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in ABD ziyareti ve orada Joe Biden ve John Kerry ile gerçekleştirdiği görüşmeler sonrasında yeniden provokatif eylemlerin başladığını aktardı.



BARIŞ YOLUYLA ÇÖZÜMDEN YANAYIZ

Hasanov, son iki günde yaşanan çatışmaları şöyle anlattı:

Ermeni güçler geceden itibaren Azerbaycan köylerini, yerleşim birimlerini büyük çaplı silahlarla top ve havan toplarıyla ateşe tuttu, mevzilerimize saldırdı. Azerbaycan ordusu da sivilleri ve mevzileri korumak için Ermeni güçlere gereken cevabı verdi ve onları geri püskürttü.

AGİT Minsk Grubu eşbaşkan ülkelerinin liderlerinin ateşkesin yeniden sağlanması çağrılarına yanıt olarak Azerbaycan saldırıları durdurdu. Fakat Ermenistan çağrılara uymuyor ve aynı silahlarla Azerbaycan mevzilerine ateş açmaya devam ediyor. Azerbaycan ordusu da mecburen buna karşılık veriyor.

AGİT Minsk Grubu eşbaşkan ülkelerinin liderlerinin son yıllarda çözüm sürecini hızlandırmak için irade gösterdiğini söyleyen Hasanov, Azerbaycan'ın bu iradenin gerçekleştirilmesi için üzerine düşeni yaptığını ve müzakereleri sürdürdüğünü belirtti.

Azerbaycan'ın Yukarı Karabağ sorununun barış yoluyla ve uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde çözülmesinden yana olduğunu vurgulayan Hasanov, “Eşbaşkan ülkeler ciddi çaba harcasa konu çözülebilir. Ermenistan ise AGİT Minsk Grubu'nun çağrılarını hiçe sayarak uzlaşmaz tutumunu sürdürüyor" diye konuştu.

ERMENİSTAN’DAN ATEŞKES YANITI

Ermenistan Savunma Bakanlığı ise Azarbaycan’ın yaptığı tek taraflı ateşkes açıklamasının gerçekle ilgisinin bulunmadığını öne sürdü.

Facebook hesabından bir mesaj paylaşan Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Artsrun Ovannisyan, "Azerbaycan'ın açıklaması, bir tuzak. Azerbaycan tek taraflı olarak ateşkes uygulamıyor" iddiasında bulundu.

AZERİ KÖYÜ VURULMUŞTU


Ermenistan'ın, Terter şehrindeki Azeri köyü Seyidimli'yi topçu ateşine tutması sonucu köy sakinlerinden ikisi yaralandı.

Atılan topların biri köy sakini Sahib Veliyev'in evine isabet etti. 65 yaşındaki Veliyev ve 13 yaşındaki torunu Senan Velizadeoğlu düşen top mermisiyle yaralandı. Yaralılar Terter Merkezi Bölge Hastanesi'ne götürüldü. Yaralıların tedavisinin sürdüğü öğrenildi.

Azerbaycan-Ermenistan cephe hattında 1 Nisan'da gece saatlerinde ateşkes ihlali yapan Ermeni birlikleri askeri mevzilere ve yerleşim bölgelerine ateş açmıştı. Çıkan çatışmalarda 12 Azerbaycan askeri şehit düşerken, Ermenistan ordusu da çok sayıda kayıp verdi.



Çatışmalarda bir Azeri helikopteri de düşürüldü. Görüntülerin, düşürülen Azeri helikopterine ait olduğu öne sürüldü.

VUR EMRİ VERİLMİŞTİ

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan tarafının sivil halkı hedef almaya devam etmesiyle, askeri birliklere vur emri verildiğini açıklamıştı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Rusya Federasyonu'nun girişimleri ve aracılığı ile 2 Nisan saat 15.00’te cephe hattında ateşkes rejiminin sağlanmış olmasına rağmen Ermenistan tarafı yine de gerilimi tutmakta ve sivil halkın yaşadığı bölgelere ateş etmektedir. Azerbaycan tarafının ateşkese uymasını fırsat bilen Ermenistan, sınır hattı bölgesine askeri birliklerini yığmaktadır” denilmişti.



Azerbaycan İlham Aliyev, dün gece Güvenlik Konseyi'ni topladı.

DAVUTOĞLU’NDAN ALİYEV’E TAZİYE TELEFONU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu da Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında çıkan çatışmalarda şehit düşen askerler için Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'e taziye dileklerini iletti.

Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Davutoğlu, Azerbaycan-Ermenistan sınır hattında, Azerbaycan’a yönelik gerçekleştirilen saldırılarla ilgili olarak Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’i telefonla arayarak, saldırılar ve ardından yaşanan çatışmalar sonucunda şehit olan Azeri kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa, dost ve kardeş Azerbaycan halkına başsağlığı dileklerini iletmiştir” denildi.

Görüşmede, Başbakan Davutoğlu, “Türkiye’nin Yukarı Karabağ sorununun Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü, egemenliği ve uluslararası tanınmış sınırları temelinde çözüme kavuşturulması yönünde her türlü desteği sağlamaya ve haklı davasında tüm imkanlarımızla Azerbaycan’ın yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Aliyev’in de taziye dilekleri ve Türkiye’nin, Yukarı Karabağ sorununun Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü temelinde çözülmesi yönünde Azerbaycan’a verdiği güçlü destek dolayısıyla Başbakan Davutoğlu’na teşekkür ettiği belirtildi.

ERDOĞAN DOĞRU ADIMLAR ATILSAYDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan-Ermenistan cephe hattındaki çatışmalara ilişkin, "Yıllar yılı işgal altında olan Dağlık Karabağ bölgesindeki bu mücadele ne yazık ki bu işi Minsk Üçlüsü'nün hafife alması sebebiyle, bu tabloyla bizi karşı karşıya bıraktı.

Eğer Minsk Üçlüsü burada adil bir şekilde, kararlı bir şekilde yürüyüp, netice alacağı adımları atmış olsaydı, bugünlere gelmemiş olurduk. Ama maalesef burada Minsk Üçlüsü'nün zaafları durumu bu noktaya taşımış oldu" demişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz elimizden gelen yardımları sonuna kadar yapmaya devam edeceğiz. Dün konuşmamda Ermenistan'daki özellikle nükleer silah konusuna ben de değindim. Bu Nükleer silah konusunda dünyanın Ermenistan'ın bu olumsuz niyetleri karşısında hassas olmasını ben de istedim, İlham (Aliyev) kardeşim de konuşmasına bu konuya, bu şekilde o da değinmiş oldu. Er veya geç hak yerini bulacaktır" ifadesini kullanmıştı.

İRAN'DAN ÇAĞRI

Öte yandan İran; Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan çatışmadan " büyük kaygı " duyduğunu belirterek, taraflara "çatışmaları derhal durdurun" çağrısında bulundu.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Cabiri Ensari, "Her iki kuzey komşumuzu soğukkanlı olmaya davet ediyor, durumu daha da zorlaştıracak eylemlerden kaçınmalarını istiyoruz" açıklamasını yaptı.

İranlı sözcü, "Taraflardan çatışmalara derhal son vererek, tüm çabalarını sorunun Birleşmiş Milletler ve barış grupları çerçevesinde barışçıl yöntemlerle çözülmesine yoğunlaştırmalarını tavsiye ediyoruz" dedi.

İranlı sözcünün yazılı açıklamasında, "Radikal grupların yıkıcı eylemleriyle karşı karşıya olan bölgede, Karabağ bölgesinden de kaygı verici haberlerin gelmesi İran İslam Cumhuriyeti'nde derin kaygıya neden olmuştur" ifadesine yer verildi.

HOLLANDE DERİN ÜZÜNTÜYLE KARŞILIYORUZ

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise Dağlık Karabağ'daki çatışmaları "derin bir üzüntüyle" karşıladığını bildirdi.

Elysee Sarayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Cumhurbaşkanı, Yukarı Karabağ'da sivillerin de içinde olduğu birçok kişinin ölümüne yol açan vahim olayları üzüntüyle karşılamaktadır" ifadelerine yer verildi.

Hollande'ın taraflara ölçülü davranarak en kısa zamanda ateşkes yapma çağrısında bulunduğu açıklamada Ekim 2014'te Azerbaycan ve Ermenistan cumhurbaşkanlarının Elysee'de bir araya geldiği toplantıda barışçıl çözümden yana taahhütlerini ortaya koydukları hatırlatıldı. Açıklamada ayrıca çatışmaların 1994 yılında yapılan anlaşmanın ardından gerçekleşen en ciddi olaylar olduğu belirtildi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu Dönem Başkanları da dün yaptıkları açıklamada, çatışmalarla ilgili taraflara "silahlı çatışmaları durdurmaları ve cephede durumu istikrarlı hale getirecek bütün gerekli önlemleri almaları" çağrısında bulunmuştu.

AVRUPA KONSEYİ ENDİŞEYLE İZLİYORUZ

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, 12 Azerbaycan askerinin hayatını kaybettiği işgal altındaki Dağlık Karabağ'daki çatışmaları endişeyle izlediğini bildirdi.

Jagland, yaptığı yazılı açıklamada, Yukarı Karabağ'daki çatışma bölgesinde düşmanlıkların artmasını endişe ve korkuyla izlediğini belirtti.

Jagland, "Avrupa Konseyi, iki taraftan da daha fazla sivil insanın ölümüne yol açmaktan ve şiddeti daha ileriye taşımaktan öteye gitmeyecek, bu tamamen gereksiz kan dökümüne son verilmesi talep eder” ifadesini kullandı.

Azerbaycan ve Ermenistan'ın Avrupa Konseyi üyesi olduğuna işaret eden Jagland, “Tarafların, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin güvencesinde olan yaşama hakkının korunmasını garanti etmelerini ve ateşkese saygı gösterip müzakereleri yeniden başlatmalarını istiyorum. Bu zorunlu bir insani konu” değerlendirmesinde bulundu.

DAĞLIK KARABAĞ SORUNU

İki eski Sovyet cumhuriyeti olan Azerbaycan ile Ermenistan arasında Dağlık Karabağ bölgesindeki çatışmalar 1988’de henüz Sovyetler Birliği’nin dağılmadığı dönemde başlamıştı. Bu dönemde Azeri nüfusun yoğunluğu, göçler nedeniyle yüzde 20’ye kadar gerilemişti.

10 Aralık 1991’de yapılan ve bölgede kalan Azerilerin boykot ettiği referandumda Ermeniler, Azerbaycan’dan ayrılma yönünde oy kullandı. Dağlık Karabağ’ın bağımsızlığı ilan edildi, ancak bu girişim uluslararası toplum tarafından tanınmadı. 1990’lı yılların başında iki ülke arasında patlak veren savaşta 30 bin kişi ölmüştü.

Azerbaycan'a bağlı Dağlık Karabağ, 1991'de Ermenistan tarafından işgal edilmiş ve 1994'te yapılan ateşkes anlaşması, çıkan gerginlikler sonucu bozulmuştu.











Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.