Dünyanın En Uzun Orucunu Tutuyor

Yılın bu vakti güneşin hiç batmadığı Norveç'in Tromso kentinde yaşayan Konyalı Azmi ve Cansu Arıkan çifti, 22 saatle en uzun orucu tutuyor.

Dünyanın En Uzun Orucunu Tutuyor
Cansu Arıkan, iftara dakikalar kala sofrayı hazırlıyor. İftar menüsünde mercimek çorbası, salata, kavurma ve pilavın yanı sıra kaşarlı mantar var. Eşi Azmi Arıkan ise 2 ortağıyla işlettiği restorandaki işini bitirip iftara dakikalar kala eve geliyor.

Oğlu Efe, ortaklarından Ramazan Mümin ve bir üniversitede ders veren İranlı komşusu ile televizyon izlerken eşi de artık çorbaları masaya getirmeye başlıyor. İlk bakışta sıradan bir aile gibi gözükseler de aslında yaşadıkları yer ve tuttukları orucun süresi onları farklı kılıyor.



İftar 23.22, sahur 01.22'de

Cansu ve Azmi Arıkan yıllardır Norveç'in Tromso kentinde yaşıyor. 50 bin nüfuslu kuzeydeki en son şehirlerden olan Tromso'da güneş yazın iki ay boyunca hiç batmıyor. Batmayan güneşe rağmen Diyanet İşleri Başkanlığı'nın imsakiyesine göre akşam vakti 23.22'de, imsak ise 01.22'de giriyor, böylelikle kentte oruç 22 saat sürüyor.

Akşam ezanı vaktinin girmesiyle aile ve misafirleri oruçlarını açarken, kimi hurma kimi de suyla başlıyor yemeğe. Sahura kadarki kısıtlı sürede yemeğin ardından önce çaylar ardından gelen tatlı ve meyve tabağıyla sohbet de tatlanıyor.

Evlenince Norveç'e geldi


Aslen Konyalı olan Ankara'da doğup büyüyen 30 yaşındaki Azmi Arıkan, yaptığı açıklamada, evlendikten sonra Norveç'e geldiğini iki ayrı şehirde yaşadıktan sonra 2006 yılında Tromso'ya taşındıklarını söyledi. Ortaklarıyla bir restoran işleten Arıkan, "Norveç biraz soğuk bir ülke. Dayanması zor olsa da, yaşıyoruz, çalışıyoruz burada. dedi.

Allah yar ve yardımcımız olsun. Zor

Havanın yılın bu vakitlerinde hiç kararmadığını ifade eden Arıkan, "O yüzden de oruç, yaza denk geldiğinde yaklaşık 22 saat kadar sürmekte. Allah yar ve yardımcımız olsun. Zor ifadelerini kullandı. Uzun süreye rağmen çalıştıkları için Ramazan'ın çabuk geçtiğini söyleyen Arıkan, ancak işten eve erken geldiğinde geri kalan zamanı beklemenin kendisini zorladığını anlattı.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.