Erdoğan'ın zaferine ABD'den ilk tepki: Sabırsızlıkla bekliyoruz

Beyaz Saray, ABD Başkanı Barack Obama'nın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bu yeni görevinde çalışmayı sabırsızlıkla beklediğini bildirdi. Avrupa Birliği de Erdoğan'ın seçilmesini en üst düzeyde mesaj yayınlayarak kutladı.

Erdoğan'ın zaferine ABD'den ilk tepki: Sabırsızlıkla bekliyoruz

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Caitlin Hayden, AA muhabirinin sorusuna verdiği yanıtta, Türkiye'deki cumhurbaşkanı seçimi sonuçlarını gördüklerini kaydetti.

ABD Başkanı Obama'nın, "Başbakan Erdoğan ile bu yeni görevinde çalışmayı sabırsızlıkla beklediğini" belirten Hayden, Obama'nın aynı şekilde Erdoğan'ın yerine geçecek başbakanla da çalışmayı arzuladığını ifade etti.

Hayden, Obama'nın önümüzdeki günlerde Başbakan Erdoğan'ı aramasını beklediklerini de bildirdi.

AB'DEN BOL MESAJLI KUTLAMA (Uğur ERGAN / ANKARA)

Avrupa Birliği (AB) Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin 12’nci Cumhurbaşkanı seçilmesini en üst düzeyde mesaj yayınlayarak kutladı.

AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ile AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’nun Erdoğan’a yönelik ortak kutlama açıklamasının, “Toplumsal uzlaşma ile Kürt ve Kıbrıs sorunlarına çözüm talepli” mesajlar içermesi dikkat çekti. AB Türkiye Delegasyonu’nun verdiği bilgiye göre AB’nin kutlama mesajı şöyle:

TÜRKİYE KİLİT ORTAK

“Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı seçilmiş olmanız münasebetiyle tebriklerimizi sunarız. AB ile katılım müzakerelerini yürüten bir aday ve komşu ülke, önemli bir ticaret ortağı ve dış politika müttefiki olarak Türkiye, Avrupa Birliği’nin kilit bir ortağıdır. Tüm bu alanlarda işbirliğimizi arttırmayı sabırsızlıkla bekliyoruz.

KUCAKLAYACAĞINIZA İNANIYORUZ

Tarafınızdan da isabetli bir şekilde ifade edildiği üzere, yeni makamınızın içerdiği uzlaştırıcı rolü muhafaza edeceğinize ve Türk toplumunu oluşturan tüm topluluk, inanç, hassasiyet, düşünce ve yaşam tarzlarının tamamını kucaklamak için çaba göstereceğinize inanıyoruz.

KÜRT SORUNU VE KIBRIS’TA ÇÖZÜME DESTEK

Çözüme kavuşturulması amacıyla bugüne kadar önemli çabalar sarf ettiğiniz Kürt meselesine yönelik mevcut sürece devam eden desteğinizin ve Kıbrıs’ta bir çözüme varılması amacıyla vermekte olduğunuz desteğin sürmesini bekliyoruz.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.