"Esed, Rusya Sayesinde..."

ABD Genelkurmay Başkanı General Joseph Dunford, Rusya’nın, IŞİD terör örgütüne karşı savaşmak için girdiği Suriye’de, Beşşar Esed rejimini destekleyerek güçlenmesini sağladığını söyledi.

"Esed, Rusya Sayesinde..."
Dunford, Washington merkezli düşünce kuruluşu Strateji ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nde (CSIS) katıldığı konferansta, Rusya’nın Suriye’deki rolüne ilişkin konuştu.

Dürüst olmak gerekirse Esed rejimi geçen sene temmuz ya da ağustos ayında kötü durumdaydı ve şu anda ise tekrar istikrar sağlamış durumda” diyen Dunford, Rusya’nın Suriye’ye girmesiyle birlikte Esed rejiminin tekrar güç kazandığını belirtti.

Dunford, sözlerini şöyle sürdürdü:

Karşımıza ise söyle bir soru çıkıyor; Rusya neden ilk başta oraya girmişti? Belirttikleri sebebe göre IŞİD'e karşı mücadele edeceklerdi. Şimdi ise Suriye’den çekildiklerini söylediler. Bana göre, IŞİD'e karşı hala yapılması gereken iş var. Suriye’ye giriş sebepleri hakkında niyetlerinden emin değilim. Fakat kesinlikle Esed’i güçlendirmek konusunda etkili oldular.

Bir soru üzerine Rusya Genelkurmay Başkanı General Valery Gerasimov ile iletişim halinde olduğunu belirten Dunford, mevkidaşı ile “üç dört defa” konuştuğunu söyledi.

Dunford, “Askerler arasındaki iletişimin ve ilişkinin en kötü zamanlarda dahi devam etmesini sağlamalıyız. Bunu soğuk savaş döneminde de yaptık şimdi de yapmalıyız” ifadesini kullandı.

Ayrıca Dunford, Rusya ve Çin ordularının, ABD ordusuna karşı “muhalif bir rekabet” olarak ABD’nin çıkarlarına etki ettiğini belitti. Dunford, "Çıkarları konusunda ilerlemeye devam ediyorlar ve biz rekabetteki avantajımızı kaybediyoruz. Açık olmak gerekirse, bizim bu konudaki çıkarlarımız etkileniyor" şeklinde konuştu.
Anahtar Kelimeler:
IşidEsedJoseph Dunford
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.