Hollanda Türkiye'yi Doğruladı Ama...

Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanı Ard van der Steur, Brüksel’deki saldırıyı gerçekleştirenlerden İbrahim el Bakraoui'yi, Türkiye'nin sınır dışı ettiğini doğruladı. Ancak Steur, "Türk yetkililer neden sınır dışı edildiğini söylememişlerdi. Türkiye normal prosedürleri takip etmedi" iddiasında bulundu.

Hollanda Türkiye'yi Doğruladı Ama...
Steur, konuyla ilgili Hollanda parlamentosunun alt kanadı Temsilciler Meclisi’ne gönderdiği yazıda, Türkiye’nin El Bakraoui’yi geçen sene 14 Temmuz’da Amsterdam’daki Schiphol Havaalanı’na gelen uçağa bindirerek, sınır dışı ettiğini bildirdi.

Türkiye’nin 14 Temmuz 2015 tarihinde Ankara’daki büyükelçiliklerine konuyla ilgili bir bilgi notu gönderdiğini kaydeden Van der Steur, notta El Bakraoui’yle birlikte Alman uyruklu bir kişinin daha Amsterdam’a gelen uçakla sınır dışı edileceklerinin yer aldığını kaydetti.

Ancak Van der Steur, meclise gönderdiği mektubun ekinde yer verdiği söz konusu notun başka detay içermediğini ileri sürdü.

STEUR NEDEN SINIR DIŞI EDİLDİĞİ BELİRTİLMEDİ

Steur, "Hiçbir yerde kaydı yoktu ve Türk yetkililer de neden sınır dışı edildiğini söylememişlerdi. Türkiye normal prosedürleri takip etmedi" dedi.

Hollandalı bakan, o tarihte hakkında arama kararı bulunmayan El Bakraoui’yle ilgili bir girişimde bulunmadıklarını ifade etti.

Steur, Belçika pasaportuna sahip söz konusu kişiyle ilgili ulusal ya da uluslararası sistemde arandığına dair bilgi bulunmadığı için Schiphol Havaalanı’na geldiğinde harekete geçilmediğini sözlerine ekledi.

Steur, "Hollanda'da ona yönelik herhangi bir şüphe yoktu. Söz konusu kişi konuyla alakalı inceleme sistemine
kayıtlı değildi" diye konuştu.

ERDOĞAN AÇIKLAMIŞTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel’deki terör saldırısına ilişkin, “Brüksel'de saldırganlardan biri daha önce Haziran 2015’te Gaziantep'te yakalayıp sınır dışı ettiğimiz kişidir. Sınır dışı işlemini 14 Temmuz 2015'te notayla Belçika Büyükelçiliğine iletmişiz.

Belçikalılar adı geçeni serbest bırakmıştır. Bu kişinin yabancı terörist savaşçı olduğu yönündeki uyarımıza rağmen Belçika terörizmle bağlantısını tespit edememiştir. Hatta burada Hollanda da söz konusudur. Kendi isteği üzerine, Hollanda’ya da iade etmişiz. Nota ile oraya da bildirilmiştir. Ülkemizin hassasiyeti bakımından da bunu özellikle ifade ediyorum” açıklamasında bulunmuştu.

Aşırı sağcı Özgürlükler Partisi (PVV) lideri Geert Wilders, konuyla ilgili gün içinde yaptığı açıklamada söz konusu olayın gerçek çıkması halinde Başbakan Mark Rutte’nin istifa etmesi gerektiğini dile getirmişti.

Muhalefet partilerinin gelecek salı günü konuyu meclis gündemine taşımaları bekleniyor.





Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.