Mattiolo, büyükelçilikte düzenlenen "İtalyan Ufukları 2016" programının açılışında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Büyükelçi Mattiolo, Türkiye’nin sığınmacı sorununda dünyada eşi benzeri görülmeyen bir cömertlik gösterdiğini ve İtalya'nın bunu söyleyen ilk ülke olduğunu belirterek, "(İtalya, AB'nin Türkiye'ye, 3 milyar avro vermesini engelledi) deniliyor. Türkiye'ye karşı en ufak bir tavrımız yok, bunun altını çizmek isterim. İtalya daima AB’de Türkiye lehine ısrar eden ülkedir" diye konuştu.

Mattiolo,Türkiye’yi sığınmacı krizinde bir tampon bölge olarak göstermek istemediğini ifade ederek, "Türkiye benim için Avrupa’dır. Türkiye'nin konumu hakkında en ufak bir kuşku duymuyorum" dedi.

AB Komiserliğinde Suriyeli sığınmacılar için 3 milyar avroluk yardım paketinin nasıl finanse edileceğinin tartışıldığını kaydeden Mattiolo, şunları kaydetti:

AB’nin iç yapısından ve üye ülkelerinden kaynaklanan sorunlar var. Dolayısıyla tartışmalar yöntemler üzerine oluşmakta. Bir çözüm mutlaka bulunacaktır. Bu para asla bloke edilmeyecektir. Bu program asla durmayacaktır. İtalya bu konuda Türkiye lehine hareket ediyor.

AB fonları, projeler bazında hareket eder. Eğitim için, altyapı için, sağlık için projelere göre çalışır. Proje üretmek gerekiyor. Nakit para akışı sadece üye ülkelerden AB’ye olur. Bunun dışında nakit para akışı olmaz. Türkiye için de projeler söz konusu olmalıdır.