KKTC'nin Lefke şehrinde sabah ezanı tartışması mahkemelere kadar taşındı. Lefke mahkemesi dosyalanan davalar görüşülene kadar Lefke’deki üç camide hoparlörlü sabah ezanını durdurdu.

Bu kararlar birlikte "adada ezanlar susturuldu" şeklinde tepkiler gelmeye başladı.

Lefke’de Şeyh Nazım (Orta Cami), Pir Paşa ve Aşağı Camilerde Sabah ezanlarının okunmaması için ara emri alındı.

Lefkeli Avukat Feza Güzeloğlu, Lefke’de bulunan Camilerdeki ses yükseltici cihazlarla ezan okunmasının rahatsızlık verdiği gerekçesi ile ses yükseltici cihazların kaldırılması için Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi ve Din İşleri Dairesi Başkanı Talip Atalay hakkında dava açtı.

2 Kasım 2015 tarihinde Lefke Mahkemesinde görüşülen ara emri talebinde davanın sonuçlanmasına kadar Lefke Mahkemesi Lefke’de Şeyh Nazım ( Orta Cami ), Pir Paşa ve Aşağı Camilerinde okunan Sabah ezanlarının okunmaması için sabah ezanlarının okunmaması için ara emri verdi.

Güzeloğlu davasını anlattı

Avukat Feza Güzeloğlu “ Lefke’de bulunan Şeyh Nazım ( Orta Cami ), Pir Paşa ve Aşağı Camilerinde ses yükseltici cihazlarla okunan Arapça duaların ve ezanların okunmaması için hoparlörden yayınlanmaması, sabah ezanı okunurken ses yükseltici cihaz kullanılmaması, sabah ezanı sırasında cami dışına ses yayını yapacak herhangi bir hoparlör ve ses yükseltici cihaz kullanılmaması için Lefke’de oturum yapan Güzelyurt Kaza Mahkemesinde dava açtım. Mahkeme bu davanın sonuçlanmasına kadar bu üç camide sabah ezanını ve sabah ezanında okunan Arapça duaların hoparlörden veya ses yükseltici cihazlardan okumaması ve yayınlanmaması için karar aldı” dedi.

Bu arada Lefke’de oturum yapan Güzelyurt Kaza Mahkemesi davanın esasına ilişkin gün verme işlemini bugünlerde yapması bekleniyor.

Atalay: "KKTC'de ezanın yasaklandığı haberleri gerçeği yansıtmıyor"

Öte yandan KKTC Din İşleri Başkanı Talip Atalay konuyla ilgili yaptığı açıklama ile “KKTC'de ezan sesi sustu” haberlerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Açıklama şöyle:

Güzelyurt Kaza Mahkemesinde görülen davada, Lefke’de oturan Sn. Feza Güzeloğlu tarafından Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi ile Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay ve Din İşleri Başkanlığı aleyhine açılan davada, davacının talebini Vakıflar İdaresi Avukatının kabulü üzerinden Lefke’de bulunan üç camiden sabah ezanında hoparlör kullanımını men eden bir yürütmeyi durdurma kararı alınmıştır.
Mahkemede alınan kararın muhatabının Din İşleri Başkanlığı ve Din İşleri Başkanı değil Vakıflar İdaresi olduğu görülmektedir. Dolayısıyla bu karar, Din İşleri Başkanlığını bağlayıcı herhangi bir sonuç doğurmamaktadır.Yinelemek gerekirse, mahkeme kararı Din İşleri Başkanı ve Başkanlığıyla ilgili herhangi bir hüküm içermemektedir.

KKTC’de din ile ilgili bütün uygulamalar, KKTC Din İşleri Başkanlığı Yasası çerçevesinden Din İşleri Başkanının yetki ve sorumluluğundadır. Vakıflar İdaresi veya başka bir kurumun dini konularda herhangi bir yetki ve sorumluluğu yoktur. Dolayısıyla böyle bir davada muhatap Din İşleri Başkanlığı olmalıdır.

Üzülerek belirtmeliyim ki, KKTC ve Türkiye basını ve sosyal medyada konuya ilişkin yapılan yazı, haber ve değerlendirmelerde mahkeme kararıyla Kıbrıs’ta ezanın yasaklandığı, ezanların susturulduğu şeklinde bir algı oluşmuştur. Bu algı gerçeği yansıtmamaktadır. Asırlardır olduğu gibi bugün de Kıbrısımızda ezanlar okunmaya devam etmektedir. Kıbrıs Türkü bu konuda duyarlıdır, varlığını muhafaza ettirmek ve kimliğinin gereği olarak ezan sesinin susmaması için mücadele vermiştir, büyük bedel ödemiştir. Her toplumda bireysel olarak farklı inanç ve kanaat sahipleri olabilir, onların bu konudaki farklı yaklaşımları kendilerini bağlar, bu konuda olduğu gibi, KKTC halkına teşmil edilemez.

Kamuoyunda kullanılan dilin ve yaklaşımların sağduyulu, vicdanları yaralamayacak nitelikte olması konusunda hepimizin hassas davranması en önemli arzumuzdur.

KKTC’de Ezan’ın susturulması asla söz konusu değildir ve olamaz. Camilerimizden ezanlarımız aynı şekilde okunmaya devam edecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyururum.

Prof. Dr. Talip ATALAY

KKTC Din İşleri Başkanı"