WikiLeaks, ABD'nin en çok istihbarat toplayan kurumlarından Ulusal Güvenlik Ajansı'nın, Merkel'in diğer ülke liderleriyle yaptığı konuşmalarını da dinlediğini gösteren belgeler yayınladı.

Yeni belgelere göre; NSA ajanları Aralık 2008'te Merkel ile BM Genel Sekreteri Ban ki Moon'un iklim değişikliği politikaları ile ilgili yaptıkları konuşmayı dinledi.

 

İklim değişikliği politikalarının gündemde olduğu o dönemlerde ABD, Avrupalı liderlerinin nasıl bir politika izleyeceğini merak ediyordu.

Avrupa ülkelerinin pozisyonunu öğrenmek için Merkel'in sadece Ban Ki Moon ile görüşmeleri değil, dönemin İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Fransa eski Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy ile yaptığı telefon görüşmeleri de dinlemeye alındı.

BM NE YAPACAK

Yayınlanan yeni belgelere göre yaşanan mali kriz için 2011 yılında buluşan Merkel ile Sarkozy'nin görüşmeleri de, NSA tarafından dinlendi.



WikiLeaks'ın kurucusu Julian Assange yayınlanan belgeler sonrasında şu açıklamayı yaptı: "BM'nin ortaya çıkan duruma ne tepki vereceğini görmek çok ilginç olacaktır. Genel Sekreter'in dinlenmesi bile cezasız kalacaksa dünya liderinden çöpçüye kadar herkes tehlikede demektir.

Hatırlanacağı üzere NSA'in daha önce Merkel'i dinlediği ortaya çıkmış, Federal Meclis de dinleme olaylarını araştırmak üzere NSA Meclis Araştırma Komisyonu kurmuştu. Komisyonun çalışmaları hâlâ sürüyor.