Anadolu Ajansı'nın haberine göre mahkeme, "hapishaneler baskını" davası kapsamında, Mursi ve Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el Karadavi'nin de aralarında bulunduğu 106 kişinin idam cezasına çarptırılmasını talep etti.

SON SÖZÜ MÜFTÜ SÖYLEYECEK
Kahire'deki mahkeme, söz konusu dava dosyasını, sanıklar haklarındaki idam kararıyla ilgili görüş alınması için müftülüğe gönderdi. Mısır'da idam kararlarına ilişkin son sözü, en yüksek dini makam olan müftülük söylüyor.Mahkeme Başkanı Şaban Şami, müftülüğün görüşü alındıktan sonra kesinleşecek kararı 2 Haziran'da açıklayacağını duyurdu.

Mahkeme, Mursi dahil 36 kişinin yargılandığı "casusluk davası"nda ise 16 sanık hakkında idam cezasına hükmetti. Bu kişiler arasında Mursi'nin bulunmadığı açıklandı.Mursi geçen ay, "İttihadiyye olayları" adıyla bilinen davada 20 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

HAPİSHANELER BASKINI
Mısır'da "Vadi'n-Natrun Hapishanesi Olayı" olarak da bilinen "hapishaneler baskını" davasında, 106'sı firari ve 25'i tutuklu 131 sanık, 25 Ocak 2011'de Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in devrilmesiyle sonuçlanan halk ayaklanmasında, "11 hapishane ve karakola saldırarak, üç subayı kaçırmakla" suçlanıyor.
İlk duruşması 28 Ocak 2014'te görülen davada, Mursi ve diğer sanıkların Ocak 2011'deki devrim sırasında "Gazze'den sızan yüzlerce kişi tarafından birçok hapishaneye baskın düzenlenmesinin ardından Vadi'n-Natrun Hapishanesi'nden kaçtığı" iddia ediliyor.

CASUSLUK DAVASI
"Casusluk davası"nda ise devrimin ardından Cumhurbaşkanı seçilen Mursi ve 35 kişi, "Devletin çıkarlarına zarar vermek amacıyla Hamas, Lübnan'daki Hizbullah örgütü, İran Devrim Muhafızları'yla suç amaçlı iş birliği ve casusluk yaptıkları" öne sürülüyor.
Sanıklar ayrıca Mısır Bakanlar Kurulu'nun Aralık 2013'teki İhvan'ı "terör örgütü" olarak ilan etme kararına binaen "terör örgütüne mensup olmakla" suçlanıyor. Bu davadaki 36 sanıktan 22'si tutuklu, 14'ü ise gıyaben yargılanıyor.