Fransa’daki Rojava Temsilciliği” adını alan başkentteki sözde misyonun 23 Mayıs’ta düzenlenen açılış törenine örgütten ve Fransa’dan yetkililer katıldı. PYD Paris’ten önce de Rusya’nın başkenti Moskova, İsveç’in başkenti Stockholm ve Almanya’nın başkenti Berlin’de temsilcilik açmıştı.



Paris Belediye binası yakınlarındaki ofisin açılışına Fransa eski Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner de katıldı. Ofisi PYD’ye Fransa’nın ünlü zenginlerinden Bruno Ledoux verdi. Liberation’un eski hissedarlarından olan Ledoux, yabancı hükümetlere danışmanlık veren bir şirketin sahibi.

FEDERASYON TANITIMI

Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da ise YPJ’nin (Kadın Koruma Birlikleri) temsilciliği var. Örgütün Avrupa ülkelerinde açtığı temsilciliklere sözde ‘Kuzey Suriye Federasyonu’ haritaları astığı ve burada federalizme destek konusunda diplomatik temaslarda bulunduğu biliniyor.

Avrupa ülkelerinin terörün ucu kendine değdiğinde gösterdiği hassasiyeti farklı ülkelerin mücadele ettiği örgütler için göstermemesi en başından beri Türkiye tarafından eleştiriliyor. PKK’nın Avrupa’daki faaliyetleri ‘ifade özgürlüğü’ kapsamına alınırken, bu ülkeler sendikaların taleplerini dahi ‘tehlike’ olarak görüyor.

DAEŞ için OHAL’i sürekli uzatmakla yetinmeyen Fransa, bir yandan PYD’ye temsilcilik izni verirken; diğer yandan yeni iş tasarısı için eylemlerde bulunan ve kamu mallarına zarar veren işçiler ile öğrencileri yakalayıp ‘cinayete teşebbüs’ten yargılıyor.