Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Alman Bild gazetesine 5 Ocak'ta Soçi kentinde verdiği mülakatta, NATO ve AB’den Rusya karşıtı yaptırımlar, Almanya ilişkileri ve Kırım'a kadar geniş bir yelpazede soruları yanıtladı.

BERLİN DUVARI YIKILDI AMA GÖRÜNMEZ DUVARLAR DOĞU'DA

En başından beri her şeyin yanlış yapıldığının altını çizen Putin, “Avrupa’daki bölünmenin üstesinden gelmeye çalışmadık. 25 yıl önce Berlin Duvarı yıkıldı, ama Avrupa’daki bölünme giderilmedi. Görünmez duvarlar Doğu’ya kaydı. Bu da gelecekteki karşılıklı eleştiri, yanlış anlaşılma ve krizlerin zeminini hazırladı” ifadelerini kullandı.

Rus jetleri Halep'te katliam yaptı: 35 ölü

KARARLARA UYMAK ZORUNDA OLAN TARAF RUSYA OLAMAZ

Dünyanın bugün uluslarası terörden insan kaçakçılığına ve sığınmacı krizine kadar pek çok ortak sorunla karşı karşıya kaldığının altını çizen Putin, bu sorunları çözme yolunda tüm ülkelerin güçlerinden birleştirmesinden memnuniyet duyacaklarını kaydetti.

Ancak bunun, diğerlerinin kararlarına uyması gerekenin Rusya olacağı anlamına gelmediğine işaret eden Putin, “Birileri bizim duruşumuzdan memnun değilse, bizi her seferinde düşman ilan etmekten daha iyi bir yol bulmalılar. Bizi dinleseler, söylediklerimiz üstünde kafa yorsalar ve ortak bir çözüm peşinde koşsalar daha iyi olmaz mıydı?” diye sordu.

AVRUPA İLİŞKİLERİ TEK KOŞULLA DÜZELİR

Bu bağlamda Rusya ve Avrupa’daki komşularının ilişkileri geliştirebilmesi için tek bir koşulun gözetilmesi gerektiğini söyleyen Putin, bu koşulu şu sözlerle açıkladı: “Bizbirimize, birbirimizin çıkarlarına saygı duymak ve kuralları birilerinin çıkarlarına uygun hale getirmek yerine bu kurallara sadık kalmalıyız.” Kendilerinin bunu yapmaya hazır olduğunu söyleyen Putin, kendilerinin bunları yapmaya hazır olduğunu ama her şeyin uluslararası hukuka dayalı olması gerektiğini yineledi.