Suriye'de 13,5 Milyon Şahıs Zor Durumda

Çin ve İngiltere, Suriye sorununa ilişkin ortak bildiri yayımladı Bildiride, Suriye'deki insani durumun vahim boyutlara ulaştığına ve 13,5 milyon insanın acil yardıma ihtiyacı olduğuna işaret edildi.

Suriye'de 13,5 Milyon Şahıs Zor Durumda
Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, resmi ziyaret kapsamında ülkeye gelen İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ile Çinli mevkidaşı Vang Yi başkent Pekin'de dün akşam bir araya geldi Görüşme sonrasında, Suriye'de siyasi çözümün teşviki noktasında taraflar ortak bildiri yayımladı.

Bildiride, Çin ve İngiltere'nin, Suriye'deki krizin oluşturduğu bölge ve civarındaki istikrarsızlık, kötüleşen insani durum, terör ve kalıcı hale gelen şiddet ve çatışma meselelerine ek olarak krizden milyonlarca insanın olumsuz etkilenmesi ve Suriye halkının acısının devam etmesinden derin kaygı duyduğu ifade edildi.

Suriye'deki çatışmalarda yüz binlerin yaşamını yitirdiğine ve milyonlarca insanın göç etmek zorunda kaldığına değinildi.

Suriye'de ateşkesin sağlanması ve siyasi bir çözüme kavuşturulmasına yönelik BMGK'nın 2254 sayılı kararına oy veren ülkeler olarak Çin ve İngiltere'nin, Uluslararası Suriye Destek Grubu (ISSG) içinde aktif bir şekilde yer almaya devam edeceği ve 2012 Cenevre Bildirisi temelinde Suriye halkını baz alan bir siyasi geçişi teminat edecek şekilde bölge civarındaki ülkelerle de çalışmaların süreceği kaydedildi.

Taraflar olarak, Suriye'de siyasi bir çözüme ilişkin taahhütte bulunulduğu belirtilen bildiride, Birleşmiş Milletler'in (BM) ana ara buluculuğunda Suriye'nin geleceğine halkının karar vereceğinin altı çizildi Bildiride, ateşkes ve paralel siyasi geçiş arasında yakın bir bağ olduğu gerçeğinin kabul edildiği belirtildi Bildiride, 2254 sayılı karar çerçevesinde ulusal bir ateşkesin olması yönünde Çin ve İngiltere'nin kararlılığı yinelendi.

Uluslararası topluma çağrı

Suriye'deki insani durumun vahim boyutlara ulaştığına ve 13,5 milyon insanın acil yardıma ihtiyacı olduğuna işaret edilen bildiride, uluslararası topluma, daha fazlasının yapılması, 60'tan fazla ülkenin katılımıyla gerçekleşecek şubat ayındaki Londra Konferansı'nda Suriye'ye ilişkin acil ve uzun vadeli desteğin yanı sıra BM'nin yardım talebi konusunda fikir birliğine varılması çağrısında bulunuldu.

Bildiride ayrıca, iki ülkenin terör tehdidi ile karşı karşıya olduğu ifade edilirken, Suriye ve Irak'ta BM Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilen tüm terör gruplarının yok edilmesinin ortak çıkar olduğu ve bu yöndeki çabalara her iki ülkenin desteklerinin devam edeceği vurgulandı.
 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.