Stoltenberg, yarınki savunma bakanları toplantısının gündemine ilişkin yaptığı açıklamada bir soru üzerine, şöyle konuştu:

Bu sabah Türk Savunma Bakanı (İsmet Yılmaz) ile görüştüm. Beni toplantıda bu sorunu (sığınmacı krizi) gündeme getireceği konusunda bilgilendirdi. Ayrıca Almanya Savunma Bakanı (Ursula von der Leyen) ile de konuştum. Beni dün Ankara'da gerçekleşen görüşmeler hakkında bilgilendirdi.

Yarınki toplantında Türk Bakan'ın daha fazla detay sunmasını bekliyorum. Bakanlar bu soruna değinecek. Çünkü sığınmacı ve mülteci krizi hepimiz için büyük bir endişe kaynağı. Bu yüzden de Türkiye ve diğer müttefiklerin isteklerini, sığınmacılara yardım etmek, NATO'nun krizle ve diğer zorluklarla başa çıkmak için ne yapabileceğini incelemek için çok ciddi bir şekilde ele alacağız."

Stoltenberg, başka bir soru üzerine ise NATO'nun sığınmacı akışı konusunda devreye girmesiyle ilgili henüz bir karar almadıklarını belirterek, "İki telefon görüşmesi yaptım ve bakanların söylediklerini dikkatlice dinledim. Şimdi bu diğer NATO üyeleri tarafından da tartışılmalı.

Yarın daha fazla detay almış olacağız. Türk Savunma Bakanı bizi bu konuda bilgilendirecek. Aynı zamanda diğer ittifak üyeleri bakanları da dinleyeceğiz. Bizimle değerlendirmelerini ve analizlerini paylaşabilirler. Böylece NATO'nun Türkiye ve diğer ittifak üyelerini sığınmacı krizi konusunda nasıl destekleyeceğine dair diğer üyelerle beraber bir tartışma yapabiliriz" dedi.

RUSYA ÇABALARI BALTALIYOR

Stoltenberg, NATO savunma bakanları toplantısında Suriye konusunu görüşeceklerini belirterek, IŞİD'le mücadelede koalisyonun kapasitesinin artırılabileceğini ifade etti.

NATO'nun Suriye'de acılara son vermek, ateşkesi sağlamak ve siyasi bir geçiş başlatmak için gösterilen tüm çabaları desteklediğini kaydeden Stoltenberg, "Rusya'nın çoğunlukla muhalifleri hedef alan hava saldırıları, bu çabaları baltalıyor ve on binlerce kişiyi Türkiye sınırına sürüyor.

Zaten kötü olan krizi daha umutsuz ve daha kötü hale getiriyor. Rusya'nın Suriye'deki artan hava faaliyetleri, aynı zamanda NATO hava sahasının ihlaline neden oluyor. Rusya'nın Suriye'de ve Doğu Akdeniz'deki önemli ölçüdeki askeri yığınağı stratejik dengeyi değiştiriyor ve bölgede tansiyona neden oluyor. Dolayısıyla itidal, tansiyonun düşürülmesi ve siyasi bir çözüm her zamankinden daha acil" dedi.

Rusya'nın Suriye'deki hava saldırılarının İttifak için büyük bir endişe kaynağı olduğunu kaydeden Stoltenberg, "Çünkü Suriye'de yıllardır korkunç düzeyde ızdırap, katliam ve şiddete şahit olmaktayız" diye konuştu. Stoltenberg, aralık ayında alınan BM Güvenlik Konseyi kararında sivillerin ölmesine neden olan hava saldırılarının durdurulmasının öngörüldüğünü vurguladı.

SURİYE'YE ASKER GÖNDERİLMESİ


NATO Genel Sekreteri, Suudi Arabistan ve bazı bölge devletlerinin IŞİD'le mücadele için Suriye'ye asker gönderebileceğine dair açıklamaları ve NATO üyesi Türkiye'nin olası desteğiyle ilgili bir soru üzerine şunları söyledi:

NATO ve Koalisyon olarak yapmamız gerekenin, DAEŞ ve teröristlerle savaşabilmeleri ve istikrarı sağlayabilmeleri için yerel kapasite inşa etmek, yerel asker ve güçleri eğitmek ve bölge hükümetlerini desteklemek olduğuna inanıyorum. Bunun, uzun vadede dışarıdan asker sevkinden daha iyi çözüm olduğunu düşünüyorum.

NATO'nun Türkiye'ye olan desteğinin altını çizen Stoltenberg, aralık ayında aldıkları kararla Türkiye'nin hava savunma kapasitesini güçlendirdiklerini hatırlattı.