Rusya yaptırımlarına takılmayan iki Türk inşaat firması Havalimanı ihalesinde finalde. Şeremetyevo'nın Genel Müdürü Vasilenko, inşaat ihalesinde iki Türk şirketi Limak-Maraşstroy ve Rönesans finale kaldı” açıklamasında bulundu.

Rusya ile Türkiye arasında yaşanan uçak krizi sonrasında gerilen ilişkilerde, Rusya tarafından Türk şirketlerine uyguladığı yaptırımlar ve Aralık ayı itibariyle uygulamaya koyduğu yaptırımlar sonrası yaşananlar bitmiyor.

Bir çok Türk şirketi faaliyetlerini sonlandırarak Türkiye'ye geri dönerken, bazı firmalar ise hala Rusya'da ihalelere katııyor, hatta en iyi teklifleri vererek ülkede faaliyetlerini sürdürmeye çalışıyor.Rusya’nın Türkiye'ye karşı uyguladığı ambargoya rağmen, Sheremetyevo Uluslararası Havalimanı’nın ihalesinde finale iki Türk şirket kaldı.

Şeremetyevo Havalimanı Genel Müdürü Mihail Vasilenko, “Şeremetyevo Havalimanı’nın genişletilmesini öngören B terminali ihalesinde iki Türk şirketi Limak-Maraşstroy ile Rönesans finale erişmiş bulunuyor. 630 milyon dolarlık ihalenin bu iki şirketten birisinin kazanması için önlerinde hiçbir engel yok.

Çünkü bu şirketlerin kurulduğu yer Rusya olarak görünmekte. Türkiye ile hukuken bağlı olmadıkları için ihaleye katılıyorlar” dedi. Vasilenko, terminal ve tünel inşasının tek bir şirkete ya da iki projenin ayrı şirketlere verilebileceğini söyledi. Rusya, uçak krizinin ardından uyguladığı yaptırımlar kapsamında ülkedeki Türk inşaat şirketlerinin faaliyetlerine de kısıtlama getirme kararı almıştı.

Moskova ile Ankara arasındaki siyasi gerilimle birlikte Putin yönetiminin getirdiği Türkiye'ye yönelik ekonomik yaptırımlar, dev ihalelere takıldı. Uçak krizinin ardından Moskova'nın 1 Ocak'tan itibaren Türk şirketleri ve ürünlerine ekonomik ambargo getirme kararına rağmen, ülkenin en önemli ihalelerinden olan Shremetyevo havalimanı inşaatında en yüksek teklifi Limak ve Rönesans İnşaat verdi.

Rus hükümetinin bazı Türk şirketlerine özel izin verme yetkisine dayanılarak bu iki Türk firmasının ihaleye başvuruları kabul edildi. Shremetyevo Havalimanı Başkanı Mihail Vasilenko, alanın B Terminali'nin inşaatı için açılan ihaleye iki Türk şirketinin başvurduğunu açıkladı.

Bedeli 360 milyon dolar olarak belirlenen ihale kapsamında bir de tünel yapılacak. Vasilenko, TASS haber ajansına yaptığı açıklamada, "Geçtiğimiz cuma günü ihale başvuru zarfları açıldı, Limak ve Rönesans şirketleri listede yer aldı. En yüksek teklif bu iki şirketten gelince Strabag çekildi" dedi.

KARAR 2 HAFTA SONRA

Vasilenko, başkent Moskova'nın 29 kilometre dışında bulunan Sheremetyevo Havalimanı ihalesi sonuçlarının iki hafta içinde açıklanacağını vurgulayarak, "Terminal ve tünel inşaatının tek bir şirkete verilmesi mümkün. Ancak iki projenin ayrı ayrı şirketlere verilmesi de gündemde" diye konuştu. Vasilenko ayrıca 830 milyon dolarlık borçlarının yeninden yapılandırılması için VTB, Sberbank ve VEB'le görüşmeler yaptıklarını ve borcu bir bankada toplamak istediklerini belirtti.

DÜNYA KUPASI İSTİSNA DENMİŞTİ

Moskovayönetimi, Türk şirketlerine getirilen ekonomik ambargoyla ilgili bilgiler verirken, 2018 Dünya Kupası Finalleri'ne hazırlık süreciyle ilgili olarak, "Bazı istisnalar olabilir" açıklamasında bulunmuştu. Zira ülkedeki altyapı yatırımlarında önemli tecrübeye sahip olan Türk şirketleri, kupanın hazırlık sürecinde birçok projeye dahil olmuştu. Limak İnşaat da, Rostov şehrinde yapılacak yaklaşık 8 milyon yolcu kapasiteli 210 milyon dolarlık havalimanı işinde yer alıyor. Şirketin projedeki Rus ortağı ise Marashstroy

Sınırda düşürülen savaş uçağının ardından Rusya'nın Türkiye'ye karşı birçok sektörde ambargo uygulamasına rağmen 2 Türk şirketi Şeremetyevo Havalimanı için açılan ihaleye katıldı. Firmaların ihaleye katılmak için yaptıkları başvuruların kabul edildiği bildirildi.

Şeremetyevo Havalimanı Başkanı Mihail Vasilenko, havalimanın B Terminali'nin inşası için açılan ihaleye iki Türk şirketinin başvurduğunu duyurdu.

Vasilenko, Limak ve Rönesans adlı şirketlerin başvurduğu ihalenin bedelinin 630 milyon dolar olduğunu söyledi. Proje kapsamında bir terminal bir de tünel inşa edilecek.

Valisonko, konuya ilişkin TASS ajansına yaptığı açıklamada, "Terminaldeki kargo bölümü ve tünel kısmı için projeler hazırladık ve ihaleye açtık. Geçtiğimiz Cuma günü ihale başvuru zarfları açıldı. İki Türk şirketi, Limak ve Rönesans ihaleye katılacak şirketler arasında kaldı. Rönesans, sahiplerinin Türk olduğu bir Rus şirketi" dedi.

Rusya'da "Türk ürünü şikayet hattı" kuruldu

Türkiye'nin Suriye sınırında bir Rus uçağını düşürmesinin ardından Rusya'daki Türk yatırımları ve şirketlerine yönelik bir dizi ekonomik tedbir alan Moskova yönetimi, Rusya'da iş yapan inşaat firmalarının çalışmalarını da kısıtlama kararı almıştı.

Rusya, büyük kısmı 1 Ocak'tan itibaren geçerli olmak üzere Türk şirketlerine ve ürünleri yönelik ekonomik ambargo uygulamaya başlamıştı. Ancak Rus hükümetinin bazı şirketlere özel izin verme yetkisi bulunuyor.

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Rus basını, Rusya'nın Türk müteahhitlere yönelik yaptırımlarının 2018 FIFA Dünya Kupası için hafifletilebileceğini yazmıştı.

Kommersant gazetesi, Rusya ev sahipliğini yapacağı 2018 FIFA Dünya Kupası öncesinde bazı spor tesislerinin yapımının yarıda kalması riski nedeniyle Türk müteahhitlere ülkede çalışma izni verebileceğini duyurmuştu.

Sberbank'ın özelleştirme süreci hızlandırıldı

Bu arada Rusya Sberbank'ı özelleştirmeye hazırlanıyor. Yüzde 50'si Rusya Merkez Bankası'na ait olan Sberbank, Türkiye'de de Denizbank'ın sahibi konumunda bulunuyor.

Rusya Ekonomi Bakanı tarafından açıklanan özelleştirme için bazı yasal düzenlemelerin tamamlanması gerekiyor.