Yeni Zelanda’da Bayrak Değişmiyor

Bayrağını değiştirmek için referanduma giden Yeni Zelanda’da halk bayrağın değiştirilmemesi yönünde oy kullandı. Referandum yaklaşık 17 milyon dolara mâl oldu.

Yeni Zelanda’da Bayrak Değişmiyor
Uzun zamandır bayrağın değiştirilmesi için kampanya yürütülen Yeni Zelanda’da halkın yüzde 57'si, Birleşik Krallık bayrağı ile güçlü bağlantısı olan hali hazırdaki bayrağın değiştirilmemesi yönünde oy verdi.

İngiltere'nin eski sömürgelerinden olan Yeni Zelanda'nın mevcut bayrağının sol üst köşesinde İngiliz monarşisinin sembolü "The Union Jack" var.

1902'den beri ülkenin kullandığı bayrakla ilgili referanduma 2 milyon civarında Yeni Zelandalı katıldı.

Yeni Zelanda hükümetinin açıkladığı rakamlara göre, 1.2 milyon kişi eski bayrağın kalmasını isterken, 900 bin kişi ise alternatif bayrağa geçilmesi yönünde oy kullandı.

Referandumun nihai sonucu 30 Mart'ta açıklanacak.

REFERANDUM 17 MİLYON DOLARA MÂL OLDU

Yeni Zelanda Başbakanı John Key, ülkesinin bayrağının sömürgeci dönemden kalmasından ve Avustralya bayrağı ile karıştırılmasından dolayı rahatsız olmuş ve yeni bayrak için başlattığı tasarım yarışmasına 10 binden fazla bayrak katılmıştı.

Hükümet uzun süren tartışmaların ardından, ülkenin milli bayrağının, siyah ve mavi fon üzerinde beyaz bir eğreltiotu çizimi ile dört kırmızı yıldız bulunan yeni bir tasarımla değiştirilebileceğine karar vermiş ve konuyu referanduma taşımıştı.



Oylamada 'kaybeden' bayrak... Siyah-beyaz-mavi renkli bayrağın solunda, 160 yıldan uzun süredir Yeni Zelanda'nın sembolü olan ve birçok kuşak tarafından gururla takılan gümüş eğreltiotu vardı. Alternatif bayrak da, yeterince yaratıcı olmadığı gerekçesiyle birçok kesim tarafından eleştirilmişti.

Referandumun ülkeye yaklaşık 17 milyon dolara (Yaklaşık 49 milyon TL) mâl olduğu ifade edildi.

40'TAN FAZLA MODEL İNCELENDİ

Referandum öncesi; ilk etapta, önerilen 40'den fazla model özel bir heyet tarafından incelendi. Heyet alternatif bayrak sayısını beşe indirdi. Aralık ayında yapılan referandumda da, mevcut bayrağa karşı oylanacak model belirlendi.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.