‘Lefkoşa deklarasyonu’ adı altında ortak açıklama yapan 3 lider, BM uluslararası deniz hukuku sözleşmesi çerçevesinde Doğu Akdeniz’de münhasır ekonomik bölge sınırlarını belirlemeye devam edeceklerini vurguladı.

Türkiye, bu sözleşmeye taraf değil ve Rumların tek yanlı olarak bölge ülkeleriyle, Doğu Akdeniz’i paylaşmasına karşı çıkıyor. Zirvede, Yunanistan Başbakanı Çipras ile Mısır lideriSisi, iki ülke arasındaki deniz sınırlarının belirlenmesini ele aldı.

"TÜRKİYE OLMADAN DA SINIRLARI BELİRLEYECEĞİZ"
Çipras ortak basın toplantısında, Kıbrıs Rum yönetimi ile Yunanistan arasındaki deniz bölgesini ve Türkiye’yi kast ederek, “Üçüncü ülkelerin de onayının isteneceği sınır belirlemesi yerine, onay istemeyen bölgelerde (Yunanistan-Mısır) sınırları belirleyeceğiz” dedi.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ise özellikle terör ve finansmanı üzerinde durdu. Ortadoğu’daki aşırı ve bölücü örgütlere silah ve mali yardımların kesilmesi gerektiğini söyledi. Liderler Kıbrıs sorunu konusunda da görüşlerini açıkladı.

ÇİPRAS: AKINCI'NIN SEÇİLMESİ UMUT VERİCİ
Yunanistan Başbakanı Çipras, Mustafa Akıncı’nın KKTC Cumhurbaşkanı seçilmesinin şaşırtıcı ve umut verici bir gelişme olduğunu belirtirken, Sisi, Ada’daki halkların birleşerek bir bütün olduğu çözümü arzuladıklarını ifade etti.

RUMLAR MISIR'A DOĞALGAZ SATACAK
Liderler, basın toplantılarında soru kabul etmedi. Kapalı kapılar ardındaki neler konuşulduğunu ise Rum hükümet sözcüsü Nikos Hristoduludis açıkladı.

Hristodulidis, zirvenin en önemli konusunun Doğu Akdeniz’deki enerji kaynakları olduğunu söyledi. Rum sözcü, Anastasiadis ile Sisi arasındaki ikili görüşmede, Rumların Afrodit adı verilen parselde buldukları doğalgazın Mısır’a ulaştırılması konusunun ele alındığını ve Sisi’nin konuya olumlu yaklaştığını duyurdu.