Zencani İdama Mahkûm Edildi

İranlı milyarder iş adamı Babek Zencani ile iki suç ortağı idama mahkûm edildi.

Zencani İdama Mahkûm Edildi
İran'a yönelik petrol yaptırımlarının aşılmasına aracılık ettiği için ABD ve AB tarafından kara listeye alınan Zencani, şirketleri aracılığıyla satılan petrolden elde ettiği geliri zimmetine geçirmekle suçlanıyordu.

Zencani'nin bu yolla zimmetine 2.8 milyar dolar geçirdiği öne sürülmüştü.

Uluslararası haber ajansılarının 'son dakika' gelişmesi olarak geçtiği haberlere göre; İslam Mahkemesi, Zencani ve iki suç ortağını "yeryüzünde yolsuzluğu yayma" suçlamasıyla ölüm cezasına çarptırdı ve zimmetlerine geçirdikleri paraların iade edilmesine karar verdi.

Hakkındaki idam kararını temyize götürme hakkı bulunan Zencani, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin talimatıyla Aralık 2013'te tutuklanmıştı.

Zencani, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Malezya'daki şirketleri aracılığıyla İran devleti adına milyonlarca varil petrol sattığını kabul etmişti.

TÜRKİYE’DE DE ŞİRKETLERİ VAR

42 yaşındaki Tahran doğumlu işadamı Babek Zencani’nin ismi Türkiye ile de yakından anılıyor. Zencani’nin Türkiye’de kurulu şirketleri de bulunuyor.

Beşiktaş’ta bulunan Kont Group Kozmetik bu şirketlerden biri. Yine, Zencani ismi Onur Air ile de sıklıkla gündeme geldi. Zencani’nin avukatları geçtiğimiz günlerde İstanbul’da açtıkları davada Onur Air’in kendilerine ait olduğunu belirmişti.

Zencani’nin ismi Azeri asıllı iş adamı Rıza Saraf ile de sıklıkla anıldı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı bir raporda ikili arasında bir ilişkinin olduğu aktarıldı.
Anahtar Kelimeler:
IranBabek ZencaniIdam
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.