Anayasa Mahkemesi'nin aldığı son kararlar Hükümeti şok etmeye devam ediyor. Şimdi de Bakanlık, merkez ve taşra örgütünde kanunla görevden alınan 3 bine yakın üst düzey personel görevlerine geri dönecek.

Dershanelerin kapatılmasını iptal eden Anayasa Mahkemesi şimdi de eğitimdeki bürokrat kıyımını durdurdu. Bakanlıktaki hiyerarşi yine altüst oldu.

Mil­li Eği­tim Ba­kan­lı­ğı­’nın yap­tı­ğı dü­zen­le­me­ler ya Ana­ya­sa Mah­ke­me­si­’n­den (AYM) ya da Da­nış­ta­y’­dan bi­rer bi­rer dö­nü­yor. AY­M’­nin ders­ha­ne­ler­le il­gi­li ka­ra­rı­nın ya­nı sı­ra, ba­kan­lık mer­kez ve taş­ra ör­gü­tün­de ka­nun­la gö­rev­den alı­nan 3 bi­ne ya­kın üst dü­zey per­so­ne­lin de ye­ni­den gö­rev­le­ri­ne dön­dü­rül­me­le­ri­ne iliş­kin ka­ra­rı, Mil­li Eği­tim Ba­kan­lı­ğı­’n­da bom­ba et­ki­si ya­rat­tı. Böylece AYM, Mil­li Eği­tim üst dü­zey bü­rok­rat­la­rı­nın ka­nun­la gö­rev­den alın­ma­sı­yla ilgili yasayı da ip­tal et­ti. Ba­kan­lık da bu­nun al­tın­dan na­sıl kal­kı­la­ca­ğı­nın ara­yış­la­rı­na gir­di. Ders­ha­ne­le­rin ka­pa­tıl­ma­ma­sı ge­rek­ti­ği­ne iliş­kin ge­rek­çe­li ka­ra­rı­nın önü­müz­de­ki haf­ta Res­mi Ga­ze­te­’de ya­yım­lan­ma­sı bek­le­ni­yor.

ÜST ÖĞ­RE­Tİ­ME ERİŞ­ME HAK­KI

Da­ha ön­ce çı­ka­rı­lan ya­sa­da, “ders­ha­ne ta­nı­mı­”nın or­ta­dan kal­dı­rıl­dı­ğı be­lir­ti­len mah­ke­me­nin ka­ra­rın­da, ders­ha­ne­le­rin “Üst de­re­ce­li eği­ti­me ha­zır­lık ya­pı­lan öğ­re­tim ku­rum­la­rı­” de­nil­di­ği ha­tır­la­tıl­dı. Ya­sal dü­zen­le­mey­le ders­ha­ne­le­rin ka­pa­tıl­dı­ğı­nı, bu­nun­la ye­ti­nil­me­yip li­se ha­zır­lık kurs­la­rı­nı da ya­sak­la­mış ol­du­ğu be­lir­til­di. Kararda şöy­le de­nil­di: “Ba­kan­lı­k bu­nu ya­pa­maz. İn­san­la­rın da­ha iyi okul­la­ra gi­de­bil­me­le­ri­nin önü ke­si­le­mez. Üst öğ­re­ti­me eriş­me hak­kı en­gel­le­ne­mez. Sis­te­min bo­zuk ol­du­ğu ko­nu­sun­da şüp­he­ yok. Ders­ha­ne­le­rin ka­pa­tıl­ma­sı­nın ana­ya­sa ba­kım­ın­dan de­ğer­len­di­ril­di­ğin­de, eği­tim hak­kı­na eriş­me­de hak­lı bir se­be­bi yok. Yasakla, sis­tem ya­sa­dı­şı olur.”

“BÖY­LE GÖ­REV­DEN AL­MA OL­MA­Z”

Ömer Din­çe­r’­in Mil­li Eği­tim Ba­kan­lı­ğı dö­ne­min­de çı­ka­rı­lan bir ka­rar­na­mey­le ön­ce ge­nel mü­dür­lük sa­yı­sı azal­tıl­dı, ar­dın­dan da müs­te­şar dı­şın­da­ki tüm bü­rok­rat­lar gö­rev­den alın­dı. Bun­la­rın bir kıs­mı­na “ve­ka­le­t” gö­re­vi ve­ril­di. Müs­te­şar Yar­dım­cı­sı, Ge­nel Mü­dür, Ge­nel Mü­dür Yar­dım­cı­sı, Dai­re Baş­ka­nı, Ta­lim ve Ter­bi­ye Ku­ru­lu Baş­kan ve üye­le­ri­nin kad­ro­la­rı üze­rin­de kal­mak üze­re “mü­şa­vi­r” ya­pıl­dı. Ka­nun­la gö­rev­den top­lu ola­rak alın­dık­la­rı için mah­ke­me­ye git­me­le­ri de en­gel­len­miş ol­du.

İkin­ci ope­ras­yon­da da İl Mil­li Eği­tim Mü­dür­le­ri, yar­dım­cı­la­rı, şu­be mü­dür­le­ri, il­çe mil­li eği­tim mü­dür­le­ri­nin ta­ma­mı gö­rev­den alın­dı ve on­lar da “e­ği­tim uz­ma­nı­” un­va­nı ve­ril­di ken­di­le­ri­ne gö­rev ve­ril­me­den ya­ni “ha­vu­za alına­ra­k” ban­ka­ma­tik me­mur ya­pıl­dı. Bu du­rum­da, gö­rev­den alı­nan bü­rok­rat­lar alın­dık­la­rı gö­rev­ler­de ya da eş de­ğer gö­rev­le­re ve­ril­me­si ge­re­ki­yor. Bir yet­ki­li, “hu­ku­ka uy­gun yö­ne­tim­le­rin böy­le ka­rar ver­me­si ge­re­kir. Da­ha ön­ce ka­nun­la gö­rev­den alı­nan­lar, ida­re­ye baş­vu­rup gö­rev is­te­ye­bi­lir­ler. Gö­re­ve baş­la­tıl­ma­ma­la­rı ha­lin­de ida­re mah­ke­me­si­ne gi­de­bi­lir­le­r” de­di.