100 Milyar Dolarlık Mega Yatırımlara 'Yıldırım' Hızı

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 65. Hükümet’i kurmakla görevlendirilen Binali Yıldırım’ın yatırım ajandası hayli kalabalık. Türkiye’yi 2023 hedeflerine ulaştıracak toplamda 100 milyar doları aşan yatırımların Yıldırım döneminde hızlanması bekleniyor

100 Milyar Dolarlık Mega Yatırımlara 'Yıldırım' Hızı
Haftasonu yapılan AK Parti’nin 2. Olağanüstü Büyük Kongresi’nde Genel Başkan seçildikten sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 65. Hükümeti kurmakla görevlendirilen Binali Yıldırım’ı milyarlarca dolarlık yatırım bekliyor.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı döneminde 225 milyarlık dev projelerin altında imzası olan Yıldırım’ın yatırım ajandası oldukça kabarık. Türkiye’yi 2023 hedeflerine ulaştıracak toplamda 100 milyar doları aşan projelerin Binali Yıldırım tarafından kurulacak yeni hükümetle birlikte hız kazanması bekleniyor.

İstanbul Finans Merkezi (İFM) Projesi, Akkuyu Nükleer Santrali, TANAP Projesi, Yüksek Hızlı Tren (YHT) Hatları, Kanal İstanbul, 3. Köprü, 3. Havalimanı, Yerli Otomobil, Milli Bölgesel Yolcu Uçak gibi Türkiye’yi dünyanın zirvesine taşıyacak dev projelerin Binali Yıldırım döneminde hız kazanacağı belirtiliyor.

KANAL İSTANBUL’LA 2 YENİ ŞEHİR


15 milyar dolarlık yatırımın yapılacağı Kanal İstanbul çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. İmar planı ile birlikte süreç hız kazanacak. 250 bin+250 bin kişi veya 300 bin+200 binlik bir şehir kanalın iki yakasına konumlandırılacak. Entegre projelerle Kanal İstanbul’un maliyetinin 50 milyar doları bulacağı hesaplanırken, inşaat sürecinde de toplam 15 bin kişilik istihdam oluşturulacağı belirtiliyor.

YENİ HAVALİMANI ŞUBAT 2018’DE

İlk etabı 2018’in Şubat ayında hizmete girecek olan projeye ilişkin çalışmaların yüzde 20’si tamamlandı. Projenin tamamlanmasıyla birlikte 165 adet sabit yolcu köprüsü ile 6 pisti bulunan ve 150 milyon yolcu/yıl kapasiteli 4 ayrı terminal binası bulunan dünyanın en büyük havalimanlarından biri ortaya çıkacak. Projenin maliyeti ise 10.2 milyar euro.

AVRASYA TÜNELİ 2016 SONUNDA

Avrasya Tüneli (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi) projesinde sona yaklaşıldı. Avrasya Tüneli projesinin 2017’nin ikinci yarısında hizmete girmesi planlanırken, belirlenen zamandan 8 ay önce, 47 ay gibi bir sürede proje tamamlanmış olacak. Projenin toplam yatırım tutarı 1 milyar 245 milyon doları bulurken, İstanbul trafiği de bu sayede rahatlayacak.

NÜKLEERDE TRAFİK HIZLANDI

Türkiye’nin ilk nükleer santrali olacak Akkuyu Nükleer Santral Projesi kapsamında, Akkuyu Nükleer Deniz Yapıları’nın temeli atılmıştı. Sinop’a kurulacak nükleer santrale yönelik süreç üzerindeki görüşmeler devam ediyor. Enerji yönetiminin üçüncü santrale ilişkin yer tespit çalışmaları ise sürüyor. Üç nükleer santralin maliyeti 60 milyar doların üzerine çıkacak.

TANAP’TAN İLK GAZ 2018

Azeri gazını Avrupa’ya taşıyacak 10 milyar dolarlık TANAP Projesi tüm hızıyla sürüyor. İlk gaz akışının 2018 yılında başlaması bekleniyor. Projenin maliyeti tüm aşamalar bittikten sora 45 milyar doları bulacak. 20 il 67 ilçe ve 600 köyden 5 bin kişilik istihdamla bu proje gerçekleştirilecek.

FİNANS MERKEZİ 20 MİLYAR € GETİRECEK


İstanbul Finans Merkezi (İFM) Projesi’nin de 2017 yılında bitirilmesi için çalışmalar devam ediyor. İstanbul Finans Merkezi Projesi’nin hayata geçirilmesi halinde toplamda 150 bin kişilik istihdam sağlanarak yıllık 20 milyar euro gelir elde edilebileceği hesaplanıyor. İstanbul’da dünyanın en önemli finans merkezlerinden biri haline gelmiş olacak.

70 YOLCU TAŞIYACAK MİLLİ UÇAK

Türkiye’nin ekonomisine önemli katkılar sağlayacak projelerden biri de milli yolcu uçağı. Çalışmaların tüm hızıyla devam ettiği milli bölgesel uçak ile ithalatın da azaltılması planlanıyor. Türkiye 2023 yılına kadar 70 yolcu kapasiteli milli bölgesel yolcu uçağının tüm parçaları yerli olacak şekilde üretmeyi hedefliyor.

15 ŞEHRE YÜKSEK HIZLI TREN


Ankara, Konya, İstanbul gibi şehirler Yüksek Hızlı Tren (YHT) hatları ile birbirine bağlanırken Antalya, İzmir, Sivas, Kayseri gibi şehirlerde bir birine bağlanacak. Bu kapsamda TCDD’nin ihale ve projelendirme çalışmaları sürüyor. Türkiye 2018 yılında kendi hızlı trenini kullanmayı planlıyor.

YERLİ OTOMOBİL’DE 4 YENİ PROTOTİP


Yıllardır üzerinde çalışılan yerli otomobil için aralıksız bir süreç işliyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda otomobili üretecek ‘babayiğit’in ortaya çıkması bekleniyor. 2016 yılı sonunu kadar 30-40 araçlık bir filo üretilmesi hedefleniyor.

TÜRKSAT-5A VE TÜRKSAT-6A

TÜRKSAT-5A uydusu tamamlanma tarihi 2018. TÜRKSAT-5A uydusunda yüzde 25 yerli katkı olması amaçlanıyor. TÜRKSAT-6A Yerli Haberleşme Uydusu Geliştirme ve Üretim Projesi’ne yönelik çalışmalar da sürüyor.

Tamamlanması için öngörülen tarih 2019. TÜRKSAT A.Ş. tarafından Yerli Haberleşme Uydusu Geliştirilmesi ve Üretimi amacı ile Türksat-6A Uydu projesine başlanıldı. Türksat-6A Yerli Haberleşme Uydusunun 42° Doğu yörüngesinde X-Band transponder yanında BSS-Ku Band frekanslarında da hizmet vermesi planlanıyor.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.