Merkez Bankası, 2011’in son gününde 1.9203’e kadar çıkan dolar/TL’nin şirket bilançoları üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak için 3 milyar dolarla müdahale etmişti. Bu yıl da benzer bir beklenti oluştu ve Çarşamba günü öğleden sonra piyasa katılımcılarının, şirketlerin finans yöneticilerinin gözü kulağı Merkez Bankası’nda olacak

Nereden çıktı bu soru demeyin. Vatan Gazetesi Yazarı Ali Ağaoğlu'na göre; Yılın son haftasına girdik! Bilançoların “bağlanacağı” bu haftanın ortasındaki yıl sonu kuru şirketler için önemli. Özellikle döviz borçlanmış şirketlerin bilançolarında “kur kâr/zarar hesabı” 31 Aralık’taki kura göre belirlenecek.

31 Aralık 2013 tarihinde TCMB döviz alış kuru 2.1304, döviz satış kuru da 2.1343 olarak “sabitlenmişti”. SPK’ya tabii şirketler döviz satış kurunu kullanırken (döviz borçlu şirketler için bence de doğrusu bu kur!), diğer tüm şirketler yıl sonu bilançoları için TCMB döviz alış kurunu kullanıyorlar!

Cuma günü kapanış itibariyle piyasalarda dolar/TL kuru 2.3175/95 seviyesinde idi. 2.3175’i baz aldığımızda yıl başına göre TL yüzde 8.78 devalüe olmuş diyebiliriz. Cari faiz oranlarını göz önüne aldığımızda makul kabul edilebilecek bir devalüasyon oranı. Diğer yandan yılı; benim de dahil olduğum 2.23-2.25 arasında kapatırız diyenlere oranla; tahminlerin üzerinde kapatıyoruz. Şirketlerin bilançoları için çok da hoş olmayan bir durum bu.

Bir yandan Rusya, diğer bir yandan dolar endeksinin Mart 2006’dan bu yana ilk kez 90 değerinin üzerine çıkmasıyla değer kaybeden TL’nin; yılın son üç gününde değer kazanması ve şirket bilançolarına “destek atması” mümkün mü? Normal şartlar altında zor görünüyor.

Yurt dışı piyasalardaki fon yöneticileri geçtiğimiz Noel haftasında neredeyse yılı kapattılar. Kimse yeni bir risk almak istemiyor, hemen herkes durumu koruma kaygısı içinde. Parite ve döviz tarafında önemli bir hareket olmayacaksa, dolar/TL kurları nasıl düşebilir?

Bunun her halde tek yolu Merkez Bankası’nın müdahalesi olabilir. 2011 yılının son gününde 1.9203’e kadar değer kaybeden TL’nin bilançolar üzerindeki olumsuz etkisini azaltabilme adına TCMB, 30 Aralık 2011 günü hiç kimsenin beklemediği bir anda 3 milyar doları aşan bir miktar ile döviz piyasalarına müdahale etmiş, kuru 1.8540’a kadar indirdikten sonra yılı 1.8889/1.8980 kuru ile bitirmişti!

Müdahalenin neden olduğu ilk anda anlaşılmasa da ardından bunun “bilanço makyajı” için yapıldığı kanısı güç kazanmıştı. O gün, bugündür; yılın son günlerine doğru kurun yükseldiği dönemlerde (2013 yılında ve bu yıl) acaba Merkez Bankası yine benzer bir amaçla müdahale eder mi beklentisi oluşuyor!Bu yıl da benzer bir beklenti oluştu ve Çarşamba günü öğleden sonra piyasa katılımcıları, şirketlerin finans yöneticilerinin gözü kulağı Merkez Bankası’nda olacak.