43 Günde 100 Bin Kişiye Trafik Cezası

Banaz Belediyesinin "Gelir Paylaşımlı Trafik Elektronik Denetleme Sistemi" kapsamında özel bir şirket ile imzaladığı protokol kapsamında ilçe içinden geçen yaklaşık 2 kilometrelik yolda 3 noktaya yerleştirilen 6 ölçüm cihazı, hizmete girdiği 43 günde 100 bin 718 hız sınırı aşma cezası kesti.

43 Günde 100 Bin Kişiye Trafik Cezası
Hız ihlali yapan plakalara her bir ölçüm cihazının ayrı ayrı ceza kesmesi nedeniyle tepkiye neden olan sistemin ceza kestiği çok sayıda sürücü, cezaların iptali için mahkemeye başvurdu. Şikayetler üzerine konuyu gündeme alan Uşak Valisi Ahmet Okur'un talimatıyla sistem geçici süreyle kapatılarak aksaklıkların giderilmesi için Banaz Kaymakamlığı görevlendirildi.

Yeni düzenlemeyle hız ölçümü yapılan 3 noktadan 2'si iptal edildi, ilçenin giriş ve çıkışlarına hız ölçümü yapıldığına ilişkin uyarı levhaları yerleştirilmesi için çalışma başlatıldı.

Sistemin çalışmaya başlamasından itibaren aynı plakaya kesilen birden fazla trafik cezaları da iptal edilmeye başlandı.

AMAÇ CEZA KESMEK OLMAMALI

Uşak Valisi Ahmet Okur, yaptığı açıklamada, Banaz'da uygulanan sistemle ilgili olumsuzlukların giderildiğini belirtti.

Günlük ortalama 11 bin aracın geçiş yaptığı yolda can ve mal güvenliğinin korunması için her türlü tedbirin alındığını vurgulayan Okur, yeni düzenlemelerle sistemin günlük kestiği hız ihlali cezalarının yüzde 80 oranında azaldığına dikkat çekti.

Okur, şöyle konuştu:

Sistemin can ve mal güvenliğini koruması amacına hizmet etmesi gerekiyor. İlçenin giriş ve çıkışlarına sistemin varlığını gösteren ve sürücüleri uyaran elektrikli taklar yerleştirilecek, hız ölçümü üç noktadan değil artık tek noktadan yapılacak, bu konunun takipçisiyiz. Bizim için vatandaşlarımızın can güvenliği her şeyden önemli.

Amaç araçların ilçe merkezinden hızlı geçmesini önlemek olmalı sürücülere ceza kesmek olmamalı. İlçe giriş çıkışlarına belediye tarafından yerleştirilecek elektrikli uyarıcı takların çalışmasıyla sürücüler sistemin varlığından haberdar olacak ve ilçeden yavaş geçecektir. Gerekirse başka uyarıcı işaretlemelerin yapılmasını isteriz. Düzenleme yapılmadan önce sistem günlük ortalama 2 bin 300 araca hız aşım cezası uyguluyordu, son günlerde bu sayı 500'ün altına geriledi."

Konunun her yönüyle değerlendirildiğini, bundan sonrada konunun takipçisi olacaklara işaret eden Okur, yapılan düzenlemelerin uygulanmaya başlanmasıyla trafik ceza oranlarının daha da düşeceğini kaydetti.

Bu arada sistemin ölçümleri sonrası kesilen cezalar nedeniyle mahkemeye başvuran 15 sürücünün haklı bulunduğu ve trafik cezalarının mahkeme kararıyla iptal edildiği öğrenildi.

OLAY

Uşak'ın İzmir-Ankara karayolu üzerindeki Banaz ilçesinde 2015 yılı Kasım ayında "Trafik Elektronik Denetleme Sistemi" (TEDES) kurulmuş, günlük ortalama 11 bin aracın geçiş yaptığı yolda 24 saat kesintisiz ölçüm yapan cihazlar, saatte 70 kilometre olan hız sınırının aşılıp aşılmadığını denetlemeye başlamış, 43 günde hız sınırı aşımı tespitiyle 100 bin 718 trafik cezası uygulanmıştı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.