433 milyar dolar Türkiye’ye emanet

57 ülkeyle ticareti arttırma hedefini aktaran Bakan Cevdet Yılmaz, “433 milyar dolar fazlaları var. Bunu Türkiye'ye çekebiliriz” dedi.

433 milyar dolar Türkiye’ye emanet
 
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, açılışı önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 31. Toplantısı'na ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda İSEDAK'ın statüsü ve stratejisinin yenilendiğini belirten Yılmaz, artık İSEDAK'ın eskisinden de güçlü bir şekilde faaliyetlerini sürdüreceğini kaydetti.

10 YILLIK EYLEM PLANI HAZIR

İİT Zirvesi'nin 2016 yılı nisan ayında Türkiye'de düzenleneceği bilgisini veren Yılmaz, bu zirvelerin 3 yılda bir gerçekleştiğini, zirvenin yapıldığı ülkenin sonraki 3 yıl boyunca dönem başkanlığını yürüttüğünü ve bu bağlamda Türkiye'nin İİT'nin dönem başkanlığını yürüteceğini dile getirdi. Yılmaz, İİT Zirvesi'nde önemli bir karar alınacağını belirterek, “Uzun bir süredir 10 yıllık eylem planı hazırlanıyor. Bu zirvede büyük ihtimalle bu 10 yıllık eylem planının onaylandığını göreceğiz” dedi.

KALKINMADA İŞBİRLİĞİ

İSEDAK Bakanlar Toplantısı'nda ana temanın “2015 sonrası kalkınma gündemi ve İslam ümmetinin kalkınma sorunları ile temel kamu hizmetlerinin iyileştirilmesi” olarak belirlendiğine işaret eden Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: “Sürdürülebilir kalkınmanın sadece devletlerin veya kamu sektörünün başaracağı bir iş olmadığını kabul ediyoruz. Burada özel sektörün ve sivil toplumun rolü çok daha ön plana çıkmış durumda. Bunu gerçekleştireceksek iklim değişikliğinden yoksullukla mücadeleye, kadınların konumundan kalkınma yardımlarına kadar birçok alanda mutlaka kamu, özel sektör ve sivil toplum iş birliği gerekiyor. Bu konuları
İSEDAK bünyesinde de ele aldık.”

TPS-OIC'Yİ 12 ÜLKE İMZALADI

Yılmaz, İSEDAK çerçevesinde uzun süredir İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Ülkeler Arasında Tercihli Ticaret Sistemi Anlaşması (TPS-OIC) inisiyatifini geliştirdiklerini, burada 12 ülkenin imza attığını ve yeterli imza sayısına ulaştıklarını ve uygulama aşamasında olduklarını kaydetti. Yılmaz, "İslam ülkelerinin dış ticaret fazlası var. Ama kendi içerisinde ticareti zayıf. Bu bundan bir 10 sene önce yüzde 10'lar civarındaydı. Ticareti yüzde 20 seviyesine çekmek gibi bir hedefimiz söz konusu idi. Buna da aşağı yukarı yaklaşmış durumdayız” dedi.

57 ülkenin 5 trilyon doları var

Tercihli Ticaret Sistemi Anlaşması'nın Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) ve Trans Pasifik Ortaklığı (TPP) gibi bölgesel anlaşmalara karşı hamle olarak görülmemesi gerektiğini anlatan Yılmaz, Kalkınma Bakanlığı ile İslam Kalkınma Bankası arasında mutabakat zaptı imzaladıklarını belirtti. Birliğin küresel ticaretteki yerini rakamlarla ifade eden Yılmaz, “İİT'nin toplam ihracatı 2013'te 2 trilyon 732 milyar dolar, toplam ithalatı ise 2 trilyon 299 milyar dolar. 433 milyar dolarlık bir dış ticaret fazlasından bahsediyoruz” bilgisini verdi.

2016'nın teması İslami finans

Yılmaz, teşkilata üye ülkelerde her yıl belli bir ölçüde finansman fazlası olduğunu, bunu yatırımlara dönüştürmenin önemli bir gündemleri olduğunu söyledi. Birlikte İslam Altın Borsası ile İslam Gayrimenkul Borsası önerilerini dile getirdiğini anlatan Yılmaz, bu çerçevede geçen yıldan bu yıla önemli çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Yılmaz, İslami finansın G20'nin de gündem maddesi olduğunu anımsatarak, mutlaka bu enstrümanları çeşitlendirilmesi gerektiğini söyledi. Kalkınma Bakanı, İSEDAK'ta gelecek yılın ana teması olarak İslami finans stratejilerini belirlediklerinin altını çizdi. 



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.