Önümüzdeki dönemde dünyanın en hızlı büyüyecek bölgeleri arasında başı çeken Afrika’da bugün itibarıyla 1,2 milyar seviyesinde olan toplam nüfusun 2050 yılında 2,5 milyara yaklaşması beklenirken, bu hızlı büyümenin yüzde 80’i şehirlerde yaşanacak. Bu da kıta genelinde çok ciddi bir altyapı seferberliğinin başlatılması anlamına geliyor.

Cezayir ve Senegal’in ardından iki ülkede daha yatırım yapacaklarını açıklayan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Afrika’nın doğusuna İskenderun’daki tesislerimizde ürettiğimiz malları Süveyş Kanalı’ndan geçirerek ulaştırabiliyoruz. Cezayir, Oran’daki tesislerimizle de hem Avrupa’ya hem de Cebelitarık Boğazı’ndan geçerek Afrika’nın batısına ulaşabiliyoruz. Şimdi kıtada, iki ülkede daha yatırım yapacağız” dedi.

Forbes dergisine kapak olan Fuat Tosyalı, Cezayir'de toplam yatırım tutarının 6 milyar dolara, toplam cironun ise 5 milyar dolara ulaşacağını söyledi.

YENİ YATIRIMLAR YOLDA

Tabii bu potansiyel dünyanın lider firmalarının da dikkatini çekmiş durumda. Türk şirketleri içinde de bu pazardaki en aktif şirketlerden biri konumunda bulunan Tosyalı Holding, Afrika’da başlayan altyapı ve kalkınma seferberliğinin vazgeçilmezi olma yolunda ilerliyor. Tosyalı Holding, Cezayir üzerinden giriş yaptığı Afrika kıtasındaki varlığını güçlendirmek üzere, çok sayıda yeni yatırım için kolları sıvamış durumda.

SENEGAL İÇİN İMZALAR ATILDI

Tosyalı Holding’in toplamda dört faz olarak planladığı Cezayir yatırımındaki üretim tüm hızıyla devam ederken projenin son fazına geçilmiş durumda.

Tosyalı’nın gündemindeki diğer bir ülke olan Senegal için de imzalar geçtiğimiz yıl içinde İstanbul’da düzenlenen Türkiye-Afrika II. Ekonomi ve İş Forumu’nda atılmıştı. Senegal’de hayata geçirilecek yatırımın, sadece Senegal ekonomisine değil, aynı zamanda bölgenin ve kıtanın kalkınmasına da büyük katkıda bulunması bekleniyor.  

İKİ YENİ AFRİKA ÜLKESİ RADARDA

Konuyla ilgili Forbes dergisine değerlendirmelerde bulunan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Afrika’nın doğusuna İskenderun’daki tesislerimizde ürettiğimiz malları Süveyş Kanalı’ndan geçirerek ulaştırabiliyoruz. Cezayir, Oran’daki tesislerimizle de hem Avrupa’ya hem de Cebelitarık Boğazı’ndan geçerek Afrika’nın batısına ulaşabiliyoruz. Şimdi kıtada iki ülkede daha yatırım yapacağız” şeklinde konuştu.

TİCARİ BOYUTUNDAN ÇOK DAHA ANLAMLI

Afrika’daki yatırımların kendisi için ticari boyutundan daha derin bir anlam taşıdığının altını çizen Fuat Tosyalı, “Samimiyetle söylemek gerekirse, cesaret dahi edilemeyeni, hiç yapılmayanı yaparak başarılı bir eser ortaya çıkarmak beni çok heyecanlandırıyor. Benim için bu yatırımlar ticari boyutundan öte bir anlam taşıyor” ifadelerini kullandı.  Tosyalı Holding, Senegal'de fabrika kuracak

CEZAYİR’İN CİROSU 5 MİLYAR DOLARI BULACAK 

Cezayir’deki Tosyalı Algerie yatırımının üçüncü fazının tamamlandığını ve bugüne kadar bölgeye 3 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını ifade eden Fuat Tosyalı, 2’şer milyar dolarlık iki ayrı modülden oluşacak dördüncü faz için de tüm planlamaların yapıldığını ve yatırıma başlandığını açıkladı.

Tosyalı Algerie’deki çelik üretiminin ilk etapta 6,5 milyon tona çıkması beklenirken, tesisin cirosu da 2021 sonunda 4 milyar dolara yaklaşacak.

5 yıl içinde tüm etaplar tamamlandığında, toplam yatırım tutarının 6 milyar dolara, tesisin üretim kapasitesinin 8 milyon tona, toplam cironun ise 5 milyar dolara ulaşması öngörülüyor.