Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde açıklamalarda bulundu. Babacan dolar kurunun yükselmesiyle ilgili olarak, “Dolar-toto oynanıyor bugünlerde. Kendi içimizdeki tartışmalar da kurun yükselmesinde etkili oldu. Ama bu durum bize özel değil” diye konuştu.

İşte Babacan’ın açıklamalarından satırbaşları: O güne göre daha iyi işleyen bir demokrasimiz var. 2002’ye göre ekonomik göstergelerimiz çok daha iyi. AB sürecinde yapmış olduğumuz siyasi reformlar. Ve AB çabasını sapasağlam sürdürmek bu reformların devamı açısından önemli. Her ülke kendi kendini demokratik olarak tanımlayabilir. Daha ne istiyoruz ki diyebilir.

Hukuk devleti olmak konusunda tamam benim kanunlarım var daha ne istiyorsunuz diyebilir. Oysa gerçek bu değil. Hukuk konusunda uluslararası ölçütlerde uluslararası mukayese edilebilir şekilde başarı ortaya koymak gerekiyor. Bunun için bir ülkenin kendi kendine bakabileceği ayna. Bir ülkenin kendine demokratik cumhuriyet demesi yetmiyor. Çok önemli reformlar yaptık. Herkesin kolayca anlayacağı açık net sağlam bir anayasa uluslararası. Önümüzdeki dönemin en önemli konusu yargıda reform paketidir.

Türkiye’nin ivedilikle yargı reformuna ihtiyacı var. Ekonomi politikalarımızı hep güven üzerine inşa ediyoruz. Hesap verilebilir bir yönetim anlayışı çok önemli. Yapısal reformalrla ilgili 2015′e kadar 25 dönüşüm programı açıkladık. Para politikalarıyla ilgili belirsizlikleri aşmamız gerekiyor. Para politikaların sorumlusu merkez bankası. Hükümet Merkez Bankası ile beraberce yürümelidir.

Merkez Bankası bağımsızdır. Türkiye’nin genel ekonomi performansına bakacak olursak geçen yılı yüzde 3′ün biraz altında kapatacağız gibi görünüyor. Geçen yılın istihdam sayıları açıklandı. İstihdam geçen yıl yüzde 5,8 artış yaşandı. Büyümenin yüzde 3 olduğu bir yerde iş güçücün yüzde 5,8 artması olağanüstü bir şey.