Sanayici Ali Fatinoğlu, ham maddeyi yurt dışından uygun şartlarla vadeli alma imkanı olduğu yerde, devletin peşin parayla almaya zorladığını, bu yöntemin de sanayiciyi yurt dışına borçlanmak durumunda bıraktığını söyledi.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), ihracatın nasıl geliştirilebileceğini tartışmak üzere Kayseri Erciyes’te toplandı. Toplantıya, sektörün önde gelen temsilerinden Polisan, Pektim, Hayat Kimya, Atlantik Petrol, Anadolu Mikronize ve Merbolin’in de bulunduğu 50 dolayındaki firmanın üst düzey yöneticileri katıldı.

Sanayici Ali Fatinoğlu, yeni teşviklerin gündemde olduğu şu günlerde, ihracatın önündeki engelleri ve teşviklerin nasıl olması gerektiğine ilişkin bir sunum yaptı. Sivil toplum kuruluşlarının, sektöre ait sorunları hükümete olduğu gibi yansıtıp çözüm yolları aramadığına vurgu yapan Fatinoğlu, yeni çıkarılacağı söylenen teşvik düzenlemelerinde buna dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.



Türkiye’nin geçtiğimiz yıl 240 milyar dolar dolayında ithalat yaptığını hatırlatan Ali Fatinoğlu, vadeli ham madde ithalatında devletin uyguladığı Kayanak Destekleme Fonu’na yüzde 6 ödeme zorunluluğunun sektörü zora soktuğunu söyledi. Geçen yıl fona bu yolla alınan rakamın 410 milyon Türk Lirası olduğuna dikkat çeken Fatinoğlu, bunun yanlış ve değiştirilmesi gereken bir düzenleme olduğuna işaret ederek şunları söyledi:

“Fonda bu yolla toplanan para miktarı ile yapılan ithalat arasında büyük bir orantısızlık var. Sanayici, çoğu zaman dışarıdan çok daha avantajlı şartlarla vadelendirme yapabileceği yerde yüzde 6 ödeme yapmamak için borçlanma yoluna gidiyor. Halbuki hiç borçlanma yapmadan bunu çevirme imkanı olabilecek durumlar oluyor. Maalesef, bu uygulama yüzünden sanayici borçlanmak durumunda bırakılıyor. Bu uygulama artık günümüz şartları ile örtüşmüyor ve uyuşmuyor.”

Yapılacak teşvikler arasında üzerinde konuşulan, birkaç firmanın yurt dışında ortak depo tutması ve bunun devlet tarafından sübvanse edilmesi üzerinde durulduğunu hatırlatan Ali Fatinoğlu, bunun da doğru bir yöntem olmadığını söyledi. CHP İstanbul İl Yönetim Kurulu üyesi de olan Fatinoğlı, “Bizde aynı sektörde faaliyet gösteren farklı firmaların yurt dışında bir araya gelmeleri mümkün değil” dedi.

Ali Fatinoğlu, sanayiciye yapılacak en doğru teşvikin enerji teşviki olduğunu söyledi. Her firmanın kullandığı enerji miktarının resmi kayıtlarda bulunduğunu hatırlatan Fatinoğlu, enerji fiyatlarında dünya ile rekabet edebilecek seviyeye gelinmesi halinde bunun en adil yöntem olacağının altını çizdi.