Kurulduğu günden beri Türkiye’nin birçok ilinde başarılı işlere imza atan Arfem Grup, bu başarıdan aldığı özgüvenle “Diyarbakır’dan Dünya’ya Üretiyoruz” sloganı ile alüminyum profil üretmek üzere 2011 yılında Arfem Alüminyum’ u kurarak ülkemiz sanayisine kazandırdı.

Bu önemli tesisi ülke ekonomisine kazandıran Arfem’in Yönetim Kurulu başkanı Nihat Baran ile Arfem Alüminyum’u konuştuk.

■■ Arfem inşaat ve Arfem Alüminyum’u kuruluşundan bugüne geldiği noktayı anlatır mısınız?

Arfem’ in ticari hayatı, 1988 yılında; İnşaat, otoyol, alt yapı, baraj, içme suyu göleti, arıtma tesisi ve hidroelektrik tesisi yapımında faaliyet göstermek üzere Arfem İnşaat’ ın Diyarbakır’da kurulması ile başlamıştır. Yine alt yapı alanında, grup firmalarımız olan Eskikale, Baran Yapı ve Cenba’ yı zaman içinde bünyesine katmış olup şu anda Kars, İzmir ve Diyarbakır’ da toplam 6 adet aktif şantiye ile karayolu yapımı çalışmalarını sürdürmekteyiz. Arfem Alüminyum; Organize Sanayi Bölgesinde, 40.000 m2 açık alan üzerinde, 21.000 m2 kapalı alanda faaliyet göstermektedir. 19 beyaz yakalı personel olmak üzere toplam 260 çalışanımız ve 14000 Ton/Yıl kapasiteli 1100, 1450 ve 2200 ton gücünde 3 adet ekstrüzyon presi, eloksal ve elektrostatik toz boya tesisleri ile yaklaşık 10.000 Ton/Yıl alüminyum profil üretimi yapmaktayız.



■■Arfem Alüminyum’un ürün çeşitliliği ve fabrika hakkında bilgi verir misiniz?

Arfem Alüminyum olarak; inşaat, mobilya, duşa kabin, cam balkon, perde, küpeşte ve elektronik gibi alanlara alüminyum profil üretimi yapmaktayız. Bununla beraber müşterilerimizden gelen özel projeler doğrultusunda alüminyum profil üretimi de gerçekleştiriyoruz. Faaliyetlerini Türkiye ve Bölge ekonomisi için yatırım, istihdam ve değer yaratma sorumluluğu ile sürdüren firmamız, kurulduğu günden bu güne üretimini ve çalışan sayısını arttırarak hızlı gelişimine devam etmektedir. Hizmet ve ürün kalitesi firmamızın birinci önceliğidir. Üretim süreçlerimiz ve organizasyonumuz ISO 9001 Kalite Güvence Sistemi doğrultusunda oluşturulmuş ve kalitenin sürdürülebilir olması hedeflenmiştir. Bu doğrultuda, etkin bir şekilde şirket içi eğitim programı uyguluyoruz. Firma içi eğitimlerin yanı sıra profesyonel eğitimciler vasıtasıyla kendimizi geliştirmeye gayret ediyoruz. Arfem olarak, etkin bir çevre ve İSG yönetim sistemi kurarak, insan ve çevre sağlığına zarar verebilecek her türlü tehdidi bertaraf etmek için gerekli tedbirleri almak ve bu konudaki uygulamaların sürekliliğini sağlamak ana hedeflerimizden biridir. İSG Uzmanlarımız ve Çevre Mühendislerimizle, yürürlükteki Çevre ve İSG ile ilgili tüm yasal mevzuatlara uyarak çalışmaktayız. Bununla beraber çeşitli eğitim faaliyetleri düzenleyerek çalışanlarımızın İSG konusundaki ilgi ve bilinç düzeyini arttırmaya çalışıyoruz. Kurmuş olduğumuz arıtma tesisi ile eloksal atıklarının arıtılmasını sağlayarak gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmaya gayret ediyoruz.



■■İhracat çalışmalarınızdan ve yeni pazar hedeflerinizden bahseder misiniz?

Satış faaliyetlerimizi ağırlıklı olarak kendi bölgemizde ve bölgedeki sınır komşularımızda gerçekleştiriyoruz. Üretimimizin yaklaşık %40’ını, 10 farklı ülkeye ihraç ederken geri kalanını Mersin, Ankara ve Konya’da bulunan mağazalarımız ile yurtiçi pazara sunuyoruz. Bölgemize komşu ülkelere olan ihracatlarımızı ise Kuzey Irak’ ta kurulu olan mağazamız kanalı ile gerçekleştirirken Ülke ekonomisine de ciddi bir ihracat geliri sağlamış oluyoruz. Bölgemizde ise bayiler kanalı ile satış yapıyoruz. Coğrafi olarak hedef pazara yakın oluşumuz, müşterilerimizin daha kısa sürelerde ürün alabilmelerine olanak sağladığı gibi nakliye maliyetlerinin de ciddi oranda düşmesini sağlamaktadır. Dolayısıyla müşterilerimize hem termin hem de maliyet avantajı sağlamış oluyoruz.



■■2016 yılı nasıl geçiriyor bu yıl ve sonrası için beklentileriniz ve hedefleriniz nelerdir?

2015 yılının 2. Yarısında gerçekleşen genel seçimlerin 2016’ ya etkileri ve 2016 yılında dünyada, komşularımızda ve özellikle ülkemizde meydana gelen olağan dışı gelişmeler dikkate alındığında 2016’nın her şeye rağmen iyi geçtiğini söylemek daha gerçekçi bir değerlendirme olur diye düşünüyorum. 2017’nin ise daha iyi geçeceğini ümit ederek yatırım planları yapıyoruz. Makine yatırımları ile mevcut kapasitenin büyütülmesine ek olarak, Dökümhane ve Kalıphane yatırımlarını gerçekleştirerek entegre bir tesis olmayı hedefliyoruz.