Ankara'da basın toplantısında konuşan Soylu, "Asgari ücret artışı için bugün biraraya geliyoruz; 1,300 tl net asgari ücret rakamında umuyoruz mutabakata varacağız. Başbakan ile dün yaptığımız görüşmeler çerçevesinde asgari ücret artışından kaynaklanan maliyetin yüzde 40'ının hükümet tarafından karşılanması için düzenleme yapılması önerildi" dedi.

SADECE 2016 İÇİN GEÇERLİ
Çalışma Bakanı, "8.5 milyon asgari ücret alacak olana 1 ocak 2016 tarihinden itibaren yüzde 40'lık desteği teşvik olarak ortaya koyuyoruz. Bu düzenleme sadece 2016 için geçerli" diye devam etti.

Bu konudaki önergelerin dün akşam itibariyle TBMM'ye getirildiğini belirtti ve muhalefet partilerinin de bu öneriyi makul karşıladığını söyledi.

BAŞBAKAN TALİMAT VERDİ: 1300 TL
Soylu, "Danışma kurulunda bu öneriye destek veren HDP, hükümet önerisi olarak sunulduğunda destek vermedi ve biz de geri çektik, şimdi bunu yasa teklifi olarak vereceğiz. Asgari ücret için verdiğimiz taahhütü yerine getireceğiz, Başbakan bugün asgari ücretin 1,300 tl olarak açıklanması talimatını verdi. Yasa teklifi yeni yılın ilk haftasında 1 ocak'tan itibaren geçerli olmak üzere hazırlanacak" dedi.

ENFLASYONA ETKİSİ

Soylu, asgari ücretin devlet bütçesine yüküne yönelik şöyle konuştu:

"Asgari ücret artışının muhakkak ki bütçeye bir yükü var, çok az da olsa bir vergi artışı olacak. Etki analizlerinde 0.5-0.8 arasında enflasyona etkisi olabilir. Artıştan gelen yük SGK'dan değil doğrudan Hazine tarafından karşılanacak. Düzenlemenin büyümeye pozitif etkisi olacak; 0.5-0.9 arası istihdam azaltıcı etkisi olabilir ama alacağımız tedbirlerle bu etkiyi azaltacağız. Bu olumsuz etkiyi giderecek reformlarımız hazır. Bunlar mali disiplin içinde alınmış kararlardır."

110 LİRALIK YÜKÜ DEVLET KARŞILAYACAK

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, asgari ücretle ilgili çalışmayı dün tamamladıklarını belirterek, “İşverenin yükünün belli bir oranını biz üstleneceğiz. Bütçeye bir miktar yük olacak ama gerekli tedbirler alındı. Yaklaşık 274 TL'lik maliyet var. Kişi başı 110 TL'yi karşılamayı planlıyoruz” dedi.

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle buluşan Elvan, 2015 yılında yüzde 4’ün altında bir büyüme performansının gerçekleşeceğini ifade etti. Elvan, “2016 yılında büyümeyi yukarı çekeceğiz” diye konuştu. Türkiye’nin işgücü esnekliğinde en katı ülke olduğunu belirten Elvan, “Katı bir işgücü piyasamız var” ifadesini kullandı.

Yatırım ortamının iyileştirilmesiyle ilgili yeni bir çalışma yapacaklarını kaydeden Elvan, “Arsa maliyetlerinin aşağı çekilmesiyle ilgili bir düzenlememiz olacak” diye konuştu.