Ekonomilerde sanıldığının aksine parayı devletler üretmez. Bankalar borç olarak üretir.Bankalar kendilerine yatırılan parayı borç olarak vermezler. Borç verdikleri parayı havadan "yaratırlar". Kısmi Rezerv Sistemi (KRS) bu amaçla bankaların kullandığı para "yaratma" yöntemidir.Bu 4 dakikalık videoda KRS yani Kısmi Rezerv Sistemiyle paranın bankalar tarafından nasıl üretildiğini göreceksiniz. Yanınızda taşıdığınız 10 adet 1 Liralık madeni paralarla bunu herkese anlatabilirsiniz.

Günümüzde Borca Dayalı Para Sistemi (BDPS) ile ekonomilerde üretilen tüm para borca dayalı olarak üretilmektedir. Yani paranın var olabilmesi için birilerinin borçlanması gerekmekte. Borç varsa para var borç yoksa para da yok.Bu %8-10 kısımda devleti borçlandırırken bankalar KRS'yle havadan "yarattığı" paralarla devleti borçlandırırlar.

Kısmi Rezerv Sistemi (KRS) bugünkü bankacılık sisteminde bankaların havadan para "yarattıkları" mekanizmanın adıdır. Günümüzde tüm Dünyada üretilen paranın %92'sini bankalar KRS ile "yaratmışlardır". Bankalar KRS'yle parayı "yaratır" ve bunun faiz/kar payını alırlar.Türkiye'de piyasada mevcut fiziksel para sadece 70 milyar TL (eski parayla 70 katrilyon) iken bankalarda 1 Trilyon TL (1 Kentilyon) para bulunmaktadır. Bu paranın 650 milyar lirası bankalar tarafından sanal (kaydi) olararak "yaratılan" kısmıdır.