Merkez Bankası'nın yılın dördüncü ve son Enflasyon Raporu'nun açıklandığı toplantıda konuşan Başçı, "Enflasyonun 2015 sonunda yüzde 7.4 - 8.4 aralığında, orta noktası yüzde 7.9 olacağı öngörülüyor" dedi. Geçici hükümetin hazırladığı Orta Vadeli Program'da 2015 için enflasyon beklentisi yüzde 7,6 idi. Başçı, Fed'den gelecek faiz artırımı sonrasında, TCMB'nin de faizi artırabileceği yönündeki yorumların çok da yanlış olmadığını söyledi.

Başçı, enflasyonun yıl sonunda yüzde 70 olasıklıkla yüzde 7,4-8,4 aralığında, orta noktası yüzde 7,9 olacağını ifade etti. Başçı, 2016 sonunda enflasyonun yüzde 70 olasılıkla yüzde 5-8 aralığında, orta noktası yüzde 6,5 olacağını ifade etti. 2017 beklentisinin ise yüzde 5'te dengelenmek olduğu ifade etti.

Başçı, küresel para politikası nasıl şekil alırsa alsın, Türkiye finans sektörünün en az etkilenmesini sağlayacaklarını belirtti.

FAİZ ARTIRIMIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Merkez Bankası Başkanı, Fed'den gelecek faiz artırımına yönelik de açıklamalar yaptı.

Başçı, "Fed faiz artırırsa, TCMB de politika faizini artırır yorumu vardı, bu çok yanlış değil. Enflasyon görünümüne bağlı olarak böyle hareket edebiliriz" dedi.

KÜRESEL EKONOMİYE YÖNELİK BEKLENTİLER

Başçı küresel ekonomiye yönelik beklentilerini şöyle sıraladı:

-Üçüncü çeyrekte küresel oynaklık devam etti, küresel büyüme endişeleri ön plana çıktı

-Dördüncü çeyrek başında Fed'in ilk faiz artışını öteleyeceği algısı; ECB'nin parasal genişlemeyi sürdüreceğini açıklaması; Çin'in ekonomiyi destekleme kararlarıyla küresel piyasada oynaklık azaldı

-Önümüzdeki dönemdeki para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacak

-Para politikasındaki sıkı duruş gerekli görünen süre boyunca sürdürülecek

-Yıllık kredi büyüme hızı makul düzeylerde seyrediyor

-Toplam kredilerin kurdan arındırılmış yıllık büyüme hızı üçüncü çeyrek sonunda yüzde 15.3'e geriledi

SURİYELİLER VE ENFLASYON
Başçı, Suriyeli mültecilerin enflasyon üzerindeki etkilerine ilişkin bir soruyu yanıtlarken, "Suriyeli mültecilerin enflasyon üzerindeki net etkisini söylemek için detaylı çalışma lazım, bu konuda birkaç çalışma yapılıyor" dedi.

Başçı, seçimler öncesi siyasi partilerin asgari ücreti yükseltme vaatlerinin enflasyon üzerindeki olası etkilerine ilişkin bir soruyu da, "Asgari ücret vaatlerinin enflasyona etkisi nasıl uygulanacağına bağlı" diye yanıtladı.