İşte sizi o sürenin ilerisine taşıyacak bazı tavsiyeler... 

1. Birbirinden ilgisiz iş deneyimleri


Kariyer danışmanlığı şirketi Résumé Strategists'in kurucusu Alyssa Gelbard'a göre, CV'yi fazla sayıda ve ilgisiz iş deneyimiyle doldurmak sizi pek profesyonel göstermiyor. Daldan dala zıpladığınız imajı yaratmayın. Zıplıyorsanız bile başvurduğunuz yerin bunu bilmesine gerek yok?

2. Lüzumsuz kişisel bilgiler

Medeni durumunuzu, TC kimlik numaranızı, sigara ya da alkol kullanıp kullanmadığınızı kimse sormadan CV'ye yazarak ortaya koymak da oldukça gereksiz. Geçmişte kalan uygulamalardan bir tanesi.

3. Hobileriniz

Açıkçası inanın kimsenin umurunda değil. Eğer başvurduğunuz pozisyonla ilgisi olabilecek bir hobiden dem vurmayacaksanız, hiç yazmayın daha iyi. Artık fazlasıyla demode; ayrıca yer kaybı.

4. Yalan beyan

CareerBuilder'ın bir araştırmasında, 2.000 İK personeline en hatırda kalır CV hataları sorulmuş ve yalan beyan açık ara ile ilk sırada çıkmış. Hiç gitmediğiniz bir okul, hiç konuşmadığınız bir dil, hiç anlamadığınız bir program; bunlar kolaylıkla sağlaması yapılabilir bilgiler. Bu riski almayın.
5. İK'cıyı kör etme teşebbüsü

Her şeyi tek sayfaya sığdırabilmek için satır aralığını 0,5, puntoyu 8'e ayarladığınızda, kimse hiçbir şey okumayacaktır.

Careerealism.com kurucusu J.T. O'Donnell, sayfayı okunaklı kılacak kadar beyaz alan bırakmanın o 6 saniye açısından çok önemli olduğunu söylüyor.

6. Referanslar

Referansları CV'nin içerisinde vermek, bir başka demode konu. İşveren sizden referans isterse, bunu size söyleyecektir. Çok önemli olduğunu düşündüğünüz 1-2 referansı elbette yazabilirsiniz; ama özellikle de "Referanslar istek üzerine verilecektir." gibi gereksiz bir cümleden uzak durun.

7. Farklı font ve formatların bir arada kullanımı

CV'nin formatı da içeriği kadar önemli elbette. Mühim olan, göz yormayacak bir sadelik içermesi. Farklı alanlar için farklı fontlar kullandığınızda, en baştan göz yormuş olursunuz.

Aynı şey tarih formatı için de geçerli. Bir yerde 11.08.2016 kullandıysanız; sonrasında 11 Ağustos, 2016 biçiminde devam etmemelisiniz.

8. Üçüncü tekil ağız

Kendinizden 3. tekil şahıs olarak bahsetmemelisiniz. Mümkünse, CV'yi zamirsiz kurgulayın. Ancak mutlaka zamir gerekirse, 1. tekil şahsı kullanmanız daha uygun.

9. Pek profesyonel durmayan email adresiniz


[email protected] gibi ne idüğü belirsiz bir adres yazmamanız gerçekten çok iyi olur :/

10. Her türden fuzuli sözcük

Telefon numaranızın önüne "Telefon:", email adresinizin önüne "Email:" yazmak gibi...

11. Pozisyonla ilgisi olmayacak sosyal medya hesaplarınız

Dijital alandaki herhangi bir pozisyonun haricinde, sosyal medya hesaplarınız yüksek ihtimalle ilgisiz kalacaktır. Twitter'da 450bin takipçinizin olması, İK'cıyı niçin ilgilendirsin; bunu bir düşünün.

12. Maaş beklentiniz

Tek sözcük: "Asla"...

13. Değişik, şekilli, afili fontlar

Uzmanlara göre, standardın dışında font kullanımı CV'yi okunaksız hale getirmekten başka pek bir işe yaramıyor. Ayrıca, ilk bakış anı itibariyle, daha az bilginin zihne nüfuz etmesine yol açıyor.

Bu konudaki bir diğer tavsiye de, köşeli fontlar yerine yuvarlak hatlı fontları tercih etmeniz yönünde.

14. Bundan önceki iş yerlerinden neden ayrıldığınız

Bu bilginin yeri mülakatın kendisidir; ve şu an için bunlara dair bir bilgi vermek de son derece gereksiz olur.

15. İşi niçin istediğiniz

İşte bu da mülakatta zaten anlatacağınız bir şey; ve ayrıca bu işi için önyazı var. Dolayısıyla buna da satır kaybı diyebiliriz.

16. Çok kısa sürmüş iş deneyimleriniz

Özellikle de işten çıkarıldıysanız, bu tarz çok kısa süreli deneyimleri yazmamaya da özen gösterin.

Tüm bu ipuçları, 6 saniye kuralını aşmanıza yardımcı olacak, sizi de mülakat davetine bir adım daha yaklaştıracaktır.