ABD’de faizlerin beklenenden erken ve daha hızlı artacağına ilişkin işaretlerin artmasıyla tırmanıyşa geçen dolar 2.27 lirayı da aştı. Dolar 2,2720 TL ile 8 ayın zirvesine ulaştı.

Eylül ayı başında 2.15 lirada olan dolar yeni haftaya 2.27 liranın üzerinde başlayarak 2.2720 liraya kadar çıktı. Böylece, dolardaki yaklaşık bir aylık artış yüzde 5.7’yi buldu. Dolar 8 ayın zirvesini gördü. Saat 09:45 itibariyle dolar 2.2670 TL'de seyrediyor.

merkez bankası, geçen hafta doların 2.26 lirayı aşması üzerine haftalık döviz satış miktarını 10 milyon dolardan 40 milyon dolara yükselttiktan sonra dolar haftanın son günü 2.25 lira düzeyine gerilemişti.

Ancak geçen hafta ABD'de geçen haftanın son işlem gününde beklentiler doğrultusunda yüzde 4,6 arttığı açıklanan 2. çeyrek gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) verisi de doların yükselişinde etkili oluyor.

BU HAFTA GÜNDEM ÇOK YOĞUN
Bu hafta yurtiçinde  Fitch'in Cuma günü kredi görünümümüz hakkında yayınlayacağı  değerlendirme  raporu haftanın en önemli gündem maddesi olacak. Bunun haricinde enflasyon ve PMI verileri takip edilecek. 

Gedik Yatırım piyasa bülteninde rnflasyondaki yüksek seyir ve kredi notu ya da not görünümünde bir revize gelmesi ihtimali nedeniyle her iki gelişme de piyasasının seyri açısından son derece önemli olumlu olduğu belirtildi. Uzmanlar jeopolitik gelişmelerin de doların hareketi üzerinde önemli olabileceğini Türkiye'nin IŞİD'e karşı askeri harekatına katılması için Perşembe TBMM'ye gelecek teskerenin de piyasaların odağına girebileceğini belirtiyor.

"MERKEZ BANKASI ÇOK AGRESİF OLMAYACAK"
Peki Merkez Bankası yükselen dolara karşı müdahale yoğunluğunu artıracak mı?

Halk Yatırım Ekonomik Araştırmalar Müdürü Banu Kıvcı Tokalı'ya göre Merkez Bankası çok agresif olmayacak. Merkez Bankası'nın doların yükselişini küresel faktörlere bağladığını belirten Banu Kıvcı Tokalı "Mevcut küresel risk algılamasında, TL üzerindeki baskıları kontrol altında tutumak için, likidite yönetimi ve döviz satış ihaleleriyle yetineceği izlenimi alıyoruz. Volatilite artışının ekonomik dengelerde kalıcı bir bozucu etki yaratma riskinin belirmesi durumunda ise, döviz likiditesini artırıcı diğer önlemleri (döviz satış ihalesini daha da artırma; zorunlu karşılık oranları, rezerv opsiyon katsayıları ve döviz depo oranlarında ayarlama; en son olarak da doğrudan müdahale gibi) gündeme getirmesi beklenebilir" diye konuştu.