Arge çalışmalarına büyük önem veren ve dünyada ilklere imza atmayı gelenek haline getiren şirket,LBMA gümüş üreticileri listesine giren ilk ve tek Türk firması olma özelliğini taşıyor.

2011 yılında LBMA Londra Külçe Piyasası Birliği’ne akredite olmayı başararak üretimini gerçekleştirdiği külçe altınları uluslararası standartlarda tescilleyen Nadir Metal Rafineri ISO 500, Capital 500 ve Fortune 500 de ilk sıralarda yer alıyor. Bir çok ulusal ve uluslararası ödüle sahip olan şirketi, Genel müdür Burak Yakın ile konuştuk.




■ Nadir Metal Rafineri bugünlere nasıl geldi?

Şirketimiz aslına bakarsanız azmin, dürüstlüğün ve çalışkanlığın nasıl bir başarı getireceğinin güzel bir örneğidir.

Nadir Metal Rafineri’nin bu günlere gelişi, 1967 yılında kurucumuz ve Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Nadir Tütüncü’nün 150 m2lik bir atölyede gece gündüz çalışmaları ile başlıyor. 1985’e gelindiğine Kapalıçarşı’da Nadir Ticaret kurumsal yapısı ile kıymetli metal ticareti ile yoluna devam eden şirketimiz 1993 yılında bugünkü kurumsal yapısına kavuştu.



■ Nadir Metal’in ürün gamından bahseder misiniz?
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki bugün dünyada ilklere imza atan ürünlerimiz ile, LBMA’e akredite olmamız ve gümüşte de en iyi üreticiler listesine giren ilk ve tek Türk Firması olmamız bizim için gurur verici bir tablo. Oldukça geniş bir ürün yelpazemiz bulunmakta elbette. Yüksek kalitede ve kuyum sektörünün ihtiyaçlarına cevap verecek güvenli sertifikalı külçe ve hediyelik yuvarlak altınlar
üretmekteyiz. 0.50’den başlayarak 1, 2.5, 5, 10, 20, 50, 250, 500 ve 1000 gram
aralığında külçe ve gram altınlarımız mevcut.



■ Hangi alanlarda çalışmalarınız var?
Şirketimiz rafinasyon ve laboratuvar hizmetlerinin yanısıra altın, gümüş, platin ve rodyum gibi kıymetli metallerin üretimini ve alım - satımını yapmaktayız. Yatırım ve özel günlerde hediye amaçlı Nadir Gold markalı yuvarlak gram altınlarımız ile özellikle alım gücü kısıtlı vatandaşların hem taleplerine cevap veriyor hem de kayıt dışı altınların bir nebze de olsa kayıtlı ekonomiye girmesini sağlıyoruz. Ayrıca, ilgili bankaların belirlenen şube ve günlerde altın ve ziynet eşyalarınız, Nadir Metal Rafineri uzman eksperleri tarafından titizlikle değerlendirilip, belirlenen değer karşılığında saf altına dönüştürülmektedir. Yastık altı diye tabir ettiğimiz bu altınlar da böylelikle ekonomiye kazandırılmış olmaktadır.

Londra Külçe Piyasası Birliği’nin “En İyi Üreticiler Listesi”nde yer alan şirket uluslararası standartlarda külçe altın ve gümüş üretiyor.”

Günümüz ileri teknolojilerinden faydalanıp bir yandan el emeğinin kıymetini yitirmeden, diğer yandan da teknolojinin bize sunmuş olduğu imkanlardan faydalanarak, çalışanlarımızın özverili ve dinamik enerjileriyle birlikte geçmiş kültür birikimlerimizi günümüzle harmanlayarak şirketimiz bugün bu konuma gelmiştir.Az önce de bahsettiğimiz gibi global sermayenin merkezleri olan ABD, Çin, Rusya ve Ortadoğu ülkelerindeki gelişmeleri takip ettiğimizde Uzak Doğu’da yaşanan bir gelişmenin dahi bizi olumlu veya olumsuz etkilediği şu ortamda, üretim bilincimiz ülke ekonomisini kreditör değerlendirmeleri açısında artı seviyelere çekmek olmalıdır. Burada bir hayalden bahsetmiyoruz. Tarım ekonomisinden sanayi ekonomisine geçen ülkemiz bu olumlu ivmeyi yaratacak genç nüfusa da, enerjiye de sahip.



■ Sektörünüze özel,kurumunuzun almış olduğunu başarı belgeleri var, bu belgelerden bahseder misiniz?

2011 yılında altın üreticiler sınıfında LBMA’nın “En İyi Üreticiler” listesine girmemizin ardından 2012 yılında gümüşte de “En İyi Üreticiler” listesine giren ilk ve tek Türk firmasıyız.Böylelikle üretmiş olduğumuz altın ve gümüş külçelerimizin kalitesini uluslararası alanda da tescillemiş olduk.

Yıllardır ülke ekonomisine ayna tutmakta olan ve İstanbul Sanayi Odası tarafından düzenlenen ISO 500, Türkiye’nin en büyük 500 firması sıralamasında 2011 yılında 127. sırada, 2012 yılında 19. Sırada, 2013 yılında 29. sırada, 2014 yılında da 60. Sırada yer alarak istikrarlı bir duruş sergiledik. Yine geçtiğimiz yıllarda Capital 500 ve Fortune 500 listelerinin de ilk 100’lük dilimi içinde yer alma başarısını gösterdik. Kazanmış olduğumuz her ödülün beraberinde başarıyı da getirdiğinin farkındayız, bu nedenle de büyük bir azimle yolumuza devam ediyoruz.