Dünya bor pazarına Türk damgası

Enerji Bakanı Ali Rıza Alaboyun Eti Maden"in hasılatını 871 milyon dolara çıktığını hedefin ise 2.5 milyar dolar olduğunu söyledi.

Dünya bor pazarına Türk damgası
 Cam sanayinden deterjana, seramikten uzay sanayine kadar çok geniş alanlarda kullanılan bor madenlerinin işletmecisi Eti Maden'in uluslararası bor piyasasında da etkinliğinin giderek arttığını belirten Bakan Alaboyun, Eti Maden'in dünya bor sektörünün yüzde 50'sini ele geçirdiğini ve 114 ülkeye ihracat yaptığını söyledi.

Bakan Alaboyun, Türkiye'nin en önemli yeraltı kaynaklarından olan bor madeninin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu olan Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nce işletildiğini ifade etti.

2002 yılında dünya pazarının yüzde 30'una sahip olan Eti Maden'in aradan geçen 13 yılda pazarın yarısına hakim olduğunu dile getiren Bakan Alaboyun, "2002'de 2,7 milyon ton yıllık bor üretimi, söz konusu dönemde yüzde 55 oranında artarak 4,2 milyon tona yükseldi. Bu süreçte Eti Maden'in hasılatı da 186 milyon dolardan, 871 milyon dolara çıkarak, 3.7 kat artış gösterdi" diye konuştu.

"HEDEFİMİZ YILLIK 2,5 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Eti Maden'in Türkiye'nin en büyük ihracatçılarından biri haline geldiğini belirterek, ABD dahil 114 ülkeye ihracat yapıldığını aktardı. Yapılan ihracatın, döviz girdisi ile dış ticaret açığının azaltılmasında çok önemli bir rol oynadığını belirten Alaboyun, "2023 yılına kadar bor ihracının 2,5 milyar dolara çıkarılmasını hedefliyoruz. Ama bizim asıl üzerinde durmamız gereken nokta, bir yandan bor üretim ve satışını artırırken, diğer yandan özel sektörü de teşvik ederek katma değeri yüksek bora dayalı sanayinin gelişimini sağlamaktır" dedi.

YÜZDE 63 CAM SANAYİİNDE KULLANILIYOR

Yer altı kaynaklarının yüksek katma değer sağlayacak şekilde ekonomiye kazandırılmasının önemine değinen Alaboyun, çeşitli sanayi kollarında girdi olarak kullanılan bor ve kimyasallarının özellikle imalat sanayi ile ileri teknolojik malzemelerin gelişmesinde büyük öneme sahip olduğunu söyledi. Alaboyun, "Bor ürünlerinin yüzde 63'ü cam sanayinde, yüzde 11'i seramik, yüzde 8'i tarım ve gübre, yüzde 1,7'si deterjan ve temizlik sektöründe kalan yüzde 16'lık bölüm ise diğer sektörlerde kullanılıyor" şeklinde konuştu.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.