2008 yılında özel sektöre devredilen elektrik dağıtım işinde tüketici memnuniyetini sağlamak için bir anket çalışması başlattıklarını belirten Albayrak, “Her yıl 21 dağıtım şirketi hakkında müşteri memnuniyeti çalışması yapacağız” dedi.

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği’nin (ELDER) 9. Sektör toplantısından konuşan Bakan Albayrak, “Enerji, elektrik sektörü bugüne kadar yaşananlar, vatandaş özelinde ciddi sıkıntılarla gündeme geldi. 3. dönemi yaşıyoruz. Bu dönemle birlikte ilk defa 21 bölgenin tamamı, özel sektör çerçevesinde yönetilecek yatırımlar gerçekleştirilecek.

Bununla ilgili yeni bir süreç başlayacak” dedi. 13 yılda yapılan yatırımlarla Türkiye’deki kurulu elektrik gücünün 32 bin mw’tan 74 bin mw’a ulaştığını hatırlatan Albayrak, 2023 yılında bu rakamı iki katına çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

HESABI VERİLMELİ

EPDK’nın bu şirketler için tarifeler belirlediğini anımsatan Albayrak, şunları kaydetti: “Tarifeler şirketlere yeterli gelir sağlarken verimli olmaya zorlaması ve nihayetinde sistemdeki maliyet ve sosyal refah kaybı olacak maliyeti minimuma indirmesi esastır.

Her kuruşun hesabının verilmesinin varlık sebebiniz olduğunu unutmamanız gerekir. Çok geniş bir kamu kesiminden bahsediyoruz. 40 milyon aboneye dokunuyorsunuz. Böyle bir sektör hem kalite hem maliyet açısından açıklanılabilir bir çerçevede olmak zorunda.

10 yılda 101 milyar lira


Türkiye’deki elektrik dağıtım şebekesinin dünyanın 5., Avrupa’nın 2.büyük şebekesi olduğunu vurgulayan Albayrak, “2010-2015 yılları arası yaklaşık 13 milyar TL yatırım, 27 milyar işletme bütçesi, 2015-2020 yılları arası yaklaşık 18 milyar TL yatırım, 43 milyar işletme bütçesi, olmak üzere 10 yıl içerisinde ülkemiz toplamda 101 milyar TL’lik bir tutarı sadece elektrik dağıtım sektörüne harcamış olacak” dedi.

AB seviyesi yakalanmalı

Üretim kapasitenizin artışı iletim ve dağıtım kapasitenizin de artışını gerektirdiğine dikkat çeken Bakan Albayrak, “Üretilen elektrik kesintisiz ve kaliteli olarak tüketici ulaştırması sistem için asgari değil olmazsa olmaz şart haline dönüştü. Elektriğin kesintisiz, yeterli ve kaliteli sunumu için önemli iletim ve dağıtım altyapısının inşası gerekiyor. Böylece dağıtım kalitemizin AB uygulamaları seviyelerine getirilmesi hedefleniyor” diye konuştu.

Dağıtım şirketlerine denetim geliyor

İlk olarak 2016 Mart ayı içinde yaptırdıkları anketin sonuçlarını dağıtım şirketi yetkililerine dağıttıran Bakan Albayrak, “Memnuniyet anketinin sonuçlarını karneniz olarak sizlere dağıtacağım. Resmi size açık açık göstereceğim. 78.7 milyon vatandaşa 40 milyon abone ile müşteri memnuniyetinde nerede olduğunu göreceğiz.

1 Ocak 2016 milat olacak. Her yıl müşteri memnuniyeti anketi yapacağız. Bundan sonra özel sektör yaklaşımı içinde, tamamen objektif kriterler içinde vatandaş taleplerinin karşılanıp karşılanmadığını çok sıkı takip edeceğiz” dedi.

Bakan Albayrak anketle tüketicinin kaliteli ve kesintisiz elektrik kullanması, 30 saniye içinde yanıtlanan çağrıların yüzdesinin artırılması, çağrı merkezi performansının artırılması, akıllı şebeke uygulamalarına başlanması, uzman ve kalifiye personel eksiğinin giderilmesi ve çalışan memnuniyetinin sağlanması, müşteri memnuniyeti standartlarında AB ülkeleri seviyesi yakalanmasının hedeflendiğini sözlerine ekledi.

Bakan Albayrak'a bağlı birimler denetim yapacak

Tedarik sürekliliği, hizmet kalitesi, işletme faaliyetlerinin yapılıp yapılmadığını farklı ekiplerce habersiz bir şekilde denetleneceğini açıklayan Bakan Albayrak, bunun için direkt kendisine bağlı bir birim de oluşturduklarını kaydetti.

Elektrik kesintilerine ilişkin dağıtım şirketlerinin sağlamakla yükümlü oldukları eşik değerlere de dikkat çeken Albayrak şöyle konuştu: “Eşik değerler üstündeki kesintilerde tazminat hakkı belirlendi.

Kullanıcıyı etkileyen elektrik kesintilerinin yıllık eşik değerleri ve/veya günlük süre sınırını aşması durumunda, başvuruya gerek olmaksızın, yıllık eşik değerlerin aşılmasına ilişkin tazminatın müteakip yılın nisan ayından itibaren dağıtım sistem kullanım bedelinden mahsuplaşma yöntemiyle, günlük 12 saati aşan kesintilere ilişkin tazminatın ise bildirim yapılmak suretiyle takip eden ay içerisinde dağıtım şirketi tarafından ilgili kullanıcıya ödenmesi hüküm altına alınmıştır.

Patron artık tüketici

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ise serbest piyasaya geçişle birlikte elektrik sektöründe asıl patronun tüketici olduğunu söyledi. "Artık minnet değil hizmet zamanı” diyen Yılmaz, vatandaşa olumsuz yansıyacak her türlü tasarruf ve eylemin karşısında olacakları uyarısında bulundu.

5 yıl stres testi niteliğinde

ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, sektörün bir maraton koşusunun ilk kilometrelerinde olduğunu belirterek, “Önümüzdeki 5 yıl, sektör için stres testi niteliğinde. Dolardaki artışın etkisiyle serbest piyasada kwh elektrik fiyatı 9 Cent’ten, 4.5 Cent’e kadar geriledi.

Bu rakamlar ile tüm projelerde öngörüler şaştı” dedi. Dağıtım şirketlerinin yatırım yapmadığı yönünde bir algı olduğunu belirten Özdemir, “Kamu döneminde yıllık 550 milyon lira olan yatırım bütçeleri, 2016 itibariyle yıllık 3.7 milyar liraya çıkarıldı. Bu artış, neredeyse 7 katı buluyor. Yatırım yapılmadığı söyleminin karşılığı yok” diye konuştu.

Sektör anketten memnun

Toplantının basına kapalı bölümünde her bir dağıtım şirketi temsilcisine müşteri memnuniyet anketi sonuçlarını dosyalarla dağıtan Bakanlık yetkilileri şirketlerin kendi notlarını görmelerini sağladı. Ankette kişi başına düşen çağrı merkezi yetkilisi sayısı, her şirketin toplam çağrı merkezi sayısı, abonelere geri dönüş süresi gibi pek çok kriterin dikkate alındığı ortaya çıktı.

ELDER Başkanı Özdemir, “Bu son derece olumlu bir anket. Şirketlerin kendi performans değerlendirmelerini aslında kendi içlerinde yapmaları gerekirken Bakanlık bunu yapmış” dedi. Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Mehmet Göçmen de çalışmanın tüketici memnuniyeti açısından son derece olumlu bulduklarını ifade etti.