Kaliteli ve fonksiyonel enerji tasarruf hizmetleri sunan ve uluslararası saygınlığıyla tanınan İngiliz kökenli ENIGIN PLC firmasıyla yapılan anlaşma sonucu firmanın Türkiye distribütörlüğünü üstlenen ENTASİS ayrıca aydınlatma alanında WRILED ile çözüm ortaklığı yapıyor.

■■Entasis kimdir?
ENTASİS, enerji tasarruf sistemleri ve çözümleri üzerine yoğunlaşmış, işini proje bazlı yapan, hatalı, eksik ve verimsiz uygulamaları tespit edip, ona göre çözümler üreten, verimi ve kaliteyi arttıracak sistemlere dönüştüren bir firmadır.

■■ Neden enerji tasarrufu?
Firmamızın temel çıkış noktası yenilebilir enerjiydi fakat sahada yaptığımız birçok araştırma ve incelediğimiz birçok firma yenilenebilir enerji yatırımından önce enerji tasarrufu yapılması gerektiğini gösteriyordu. Çünkü 1 birimlik yenilenebilir enerji yatırım maliyeti, 1 birimlik enerji tasarrufu yatırımının 3 katına eşitti. Enerji tasarrufu yapılması hem birim maliyetleri düşürecekti, hem de ihtiyaç duyulan yenilenebilir enerji yatırım maliyetini düşürecekti. Bu sebeple ilk adım olarak enerji tasarrufu üzerine yoğunlaşmayı daha uygun gördük.


■■Bu konuda kimlerle çalışıyorsunuz?
Ağırlıklı olarak Alışveriş Merkezleri, Oteller, Hastaneler, Fabrikalar, Okullar vb işletmeler. Elektriğin kullanıldığı her yerde faaliyet gösteriyoruz.

■■Peki, bu çalışmayı nasıl yapıyorsunuz?
Tasarruf yöntemleri, firmaların prosesine göre değişmekle beraber, temel ve ortak enerji konuların-dan bazıları şunlardır; Aydınlatma, İklimlendirme, Enerji yönetimi, Yalıtım, Yenilenebilir enerji. Çalışmalarımızı bu saydığımız konularda adım adım gerçekleştiriyoruz. Amacımız firmalarımızda öncelikle mevcut sistemi iyileştirme, akıllı kontrol vb sistemlerle destekleyerek tasarruflu hale getirmektir.



■■Tasarrufu nasıl gerçekleştiriyorsunuz?
İşletmeleri yerinde inceleyip, nerelerde nasıl ve ne kadar tasarruf yapılabileceğini tespit edip, mümkün olan yerlerde mevcut sistem kullanılarak, mevcut sistemin çok eski ve verimsiz olduğu yerlerde dönüşümün nasıl yapılacağını hesaplayarak, hiçbir ücret almadan, bunu maliyetler açısından detaylı bir şekilde firmalarımıza raporluyoruz. Bu raporda, dönüşüm için gerekli yatırım bedelini belirleyip, yapılacak tasarruf ile yatırımın ne kadar sürede geri döneceğini belirtiyoruz. Örneğin aydınlatma harcamalarınız için ayda 10.000 TL ödediğinizi, yapacağımız dönüşümle 60.000 TL harcayarak faturanızı 4.000 TL ye düşürdüğümüzü farz edelim. Böylece size ayda 6 000 TL tasarruf sağlıyoruz. Buda yatırımınızın size 10 ayda geri dönmesi demektir. Bu yatırımın bedelini isterseniz 10 ayda yaptığınız tasarrufla ödeyebilirsiniz. Böylece bunun için hiçbir ön yatırım mali-yetine de katlanmamış olursunuz. Geri dönüşüm süreleri oteller ve AVM’ler için genellikle 6-15 ay ara-sında değişmektedir. Geri dönüş süresi 2 yılın üzerinde çıkan yatırımları yenilenebilir enerji tesisi kurmayı hedeflemiyorsanız, zaten önermiyoruz.



■■Başka nasıl kazanımlar sağlıyorsunuz?
Yeni yatırımlarınıza proje aşamasında dâhil olup, en başından gereksiz, yanlış yatırımları, engelliyoruz. Uygunsuz, hatalı uygulamaların önüne geçiyoruz. Bakım gerektirmeyen, uzun ömürlü ve enerji tasarruflu sistemlerle tanıştırıyoruz. Proje aşamasında gerekli yerlerde alternatif çözümler üreterek maksimum enerji verimliliği, kullanım kolaylığı, kullanılacak yere göre doğru ürün seçimi konularında sizi yönlendiriyoruz. Entasis Genel Müdürü Tunç ONAN ile yaptığımız röportajı şirketin kuruluş felsefesini özetleyen “Enerjiniz Geleceğe Kalsın” sözü ile noktalıyoruz.