Tasarının alt komisyona gönderileceği, Maliye Bakanlığı’nın önergeleriyle güncel taleplere göre yenileneceği bildirildi. Yeni düzenleme birden fazla evi olanların evlerini sattıklarında her türlü vergi ödemesi şartını getirecek.

Önümüzdeki hafta tamamlanacak bütçe görüşmelerinin ardından TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu 2013’den beri beklemede olan Gelir Vergisi Kanun Tasarısı’nı gündemine alacak. Geçici maddeleriyle birlikte 95 maddeye ulaşan tasarı, üzerinde bazı revizyonlar yapılmak üzere alt komisyona sevk edilecek. TBMM’de temel yasa olarak bölümler halinde görüşülecek olan tasarıyla ilgili çok sayıda önerge hazırlandığı belirtiliyor.

VERGİ AFFI OLMAZ AMA

Gelir vergisi Tasarısı’nın gündeme gelmesi, vergi oranları, vergi dilimleri ile ilgili değişiklik yapılıp yapılmayacağını da gündeme taşıdı. Son günlerde sık sık dile getirilen vergi affı da tasarıyla birlikte yeniden gündem oluşturulacak.

Ancak AK Parti kurmayları, tasarının temel düzenleme olması nedeniyle vergi affı gibi taleplerin bu metinde karşılanmasının sözkonusu olmadığını belirttiler. Tasarının, gelir vergisi ana kanunu niteliğinde olduğunu belirten kurmaylar, yalnızca vergi oranlarının yeniden belirlenmesi çalışmasının bu yasanın konusu olabileceğini ifade ettiler.

GENÇ GİRİŞİMCİYE MUAFİYET

TBMM’ye sevkedildiği dönemde ilgi çeken Gelir Vergisi Kanun Tasarısı’na göre, ilk kez mükellef olacak 29 yaşını aşmamış genç girişimcilere 3 yıl boyunca vergi muafiyeti getirilecek.

Tasarı, evini satanlar için çok önemli düzenlemeler içeriyor. Buna göre, birden fazla evi olanlar evlerini sattığında her durumda vergi ödeyecekler.

Mevcut uygulamada 5 yıldan sonraki satışlarda vergi alınmıyor. Ancak sadece tek konutu olanlar bu konutlarını sattıklarında vergi ödemeyecekler.