Türkiye'nin Bölgesel Uçak Projesi'nde çalışmalar tam gaz devam ediyor. Ulaşımın çehresini değiştirmesi beklenen Bölgesel Uçak Projesi için nihai onay süreci devam ederken, bir sonraki adım olarak Ankara'da kurulacak TRJet tesisinin yapım çalışmalarına başlanacağı belirtildi.

ABD merkezli uzay ve havacılık sistemleri şirketi Sierra Nevada Corporation'ın (SNC) Üst Yöneticisi Fatih Özmen, Bölgesel Uçak Projesi'ne ilişkin yürütülen çalışmalara yönelik bilgi verdi. Özmen, üretilecek uçağın Türkiye'de ulaşımın çehresini değiştirmesini beklediklerini söyledi. TRJet özünde bir ustalık, uzmanlık ve eğitim transferi olduğunu vurgulayan Özmen, TRJet'in, teknoloji ve inovasyon alanında sağlam bir temel sunduğunu, gelecek nesillerin bu projenin meyvelerini toplayacağı ve yeni çalışmalar inşa edebileceğini belirtti.

İLK UÇUŞU 2019'DA

Özmen, Ankara'da kurulacak olan TRJet firmasının Dornier 328 uçaklarının modernize edilmiş bir versiyonunu kullanarak, birkaç yıl gibi kısa bir süre içerisinde üreteceği TRJ328 adlı uçağın 2019 itibarıyla ilk uçuşunu gerçekleştireceğini ifade etti. Özmen, "TRJet, Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) projenin kontratıyla ilgili iyi ilerlemeler kaydediyorlar. TRJet, uçağı planlanan ilk uçuş tarihine yetiştirebilmek için, halihazırda Türkiye'deki havacılık sektöründe mevcut olan parçalardan ve kaynaklardan mümkün olan en iyi şekilde faydalanmayı amaçlıyor" diye konuştu.

İLK YERLİYE KAPI AÇACAK

TRJ328 uçakları, Türkiye'nin ilk yerli tasarım yolcu uçağı TRJ628'in üretimi yolunda atılan önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Tamamen Türk mühendisler tarafından tasarlanacak ve üretilecek TRJ628'e parça tedarik etme ihtiyacı sonucu, Türkiye'deki tedarikçilerin sayısında ciddi bir artış yaşanması bekleniyor. TR628'nin ilk uçuşunu Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümü olan 2023'te gerçekleştirilmesi hedefleniyor. 

BÖLGESEL JET UÇAĞI

Türkiye’nin ilk bölgesel jet uçağı TRJet, 6-8 Ekim'de düzenlenecek High Tech Port by MÜSİAD Qatar'da tanıtılarak, Ortadoğu’da ilk kez görücüye çıkacak.

BİNLERCE KİŞİYE İSTİHDAM

SNC Başkanı Eren Özmen "Türkiye'nin en önemli sermayesi beşeri sermayedir. Arzumuz, potansiyeli üst seviyeye çıkaracak, küresel iş imkanları yaratarak, gerek yeni nesil için gerekse Türkiye için olanakların daha da fazla olduğu bir gelecek şekillendirmek" dedi.