İpek Koza Holding'e kayyum atandı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi ile İpek Koza Holding ve bünyesindeki şirketlere kayyum atanmasına karar verildi.

İpek Koza Holding'e kayyum atandı
Kararın ardından grubun borsada işlem gören hisseleri yüzde 5'in üzerinde geriledi.

Koza Holding ve bağlı şirketlere geçtiğimiz aylarda operasyon yapılmıştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında gruba bağlı çok sayıda şirektte arama yapılmıştı.

KAYYUM NE ANLAMA GELİYOR

Kayyum atamaları mahkeme kararı ile uygulanıyor. Uygulamada, gerek ortaklar arasında çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle anonim şirket organlarının iş göremez hale gelmesi, gerekse şirketin organsız kalması durumlarında mahkemelerden şirket için kayyum atanması istendiğine sıklıkla rastlanır. Bazı durumlarda da, kayyum atamaları, savcılığın talebi sonrası mahkeme yolu ile yapılıyor.

YÜZDE 5 DÜŞTÜ

Gün içinde 22.35 liraya kadar yükselerek yüzde 7'ye yakın prim yapan Koza Altın hisseleri yüzde 5.74 kayıpla 19.7 liradan kapandı. Holding'in diğer iştiraklerinden Koza Anadolu Madencilik hisseleri ise gün içinde yüzde 7.1 primle 2.12 liraya kadar yükseldikten sonra yüzde 5.6 kayıpla 1.87 liradan taban fiyattan kapandı.

KOZA GRUBU

Koza Grubu’nun ilk halka arzı 2003 yılında yapıldı. Faaliyet konusu davetiye, tebrik, duyuru kartları, kartvizit, bloknot, ajanda satışı olan İpek Matbaacılık’ın iştiraki Koza Davetiyeleri yüzde 45’ini 18.9 milyon dolarlık piyasa değeri ile halka açıldı. Halka açıldıktan sonra başka sektörlere de girildi. İlk olarak özelleştirilen Eti Gümüş ihalesini Söğüt Seramik ile kazandı. Ancak daha sonra gümüş işinden vazgeçti. 2005 yılında Bergama Ovacık’ta altın çıkaran Normandy Madencilik’i 44.5 milyon dolara satın aldı. Bu satın almadan sonra şirketin piyasa değeri yükseldi. Daha sonra Gümüşhane’deki Mastra altın madenini 48 milyon dolara aldı. Bu iki satın almayla şirket 41 ton altın rezervinin sahibi oldu.

2010’da da Koza Altın halka arz edildi. İpek Grubu 2005 yılında basın sektörüne girdi. Bugün Gazetesi’ni aldı. 2008’de Kanaltürk’ü aldı. Koza İpek Grubu’nun çatısı altında şu an; Koza Altın İşletmeleri, Koza Anadolu META Madencilik İşletmeleri, Özdemir Antimuan Madenleri, İpek Doğal Enerji Kaynakları, Koza-İpek Basın, ATP İnşaat, ATP Koza Gıda Tarım Hayvancılık, ATP Havacılık Ticaret, ATP-Koza Turizm Seyahat, KANALTÜRK Televizyon-Radyo, BUGÜN Gazete-Televizyon, Koza İpek Sigorta, Koza-İpek Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı bulunuyor.

İŞTE İPEK KOZA HOLDİNG'E BAĞLI ŞİRKETLER

1- Koza–İpek Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı
2- Koza Altın İşletmeleri AŞ
3- Koza Anadolu Metal Madencilik İşl. AŞ
4- Koza İpek Holding AŞ
5- İpek Doğal Enerji Kaynakları Araştırma ve Üretim AŞ
6- Doğu Anadolu Maden Arama ve Sondaj AŞ
7- ATP Havacılık Ticaret AŞ
8- ATP İnşaat ve Ticaret
9- Koza İpek Basım Sanayi Tic. AŞ
10- ATP Koza Gıda Tarım Hayvancılık AŞ
11- ATP Koza Turizm Seyahat ve Ticaret AŞ
12- Koza İpek Sigorta Aracılık Hizmetleri AŞ
13- Koza İpek Tedarik Danışmanlık Araç Kiralama Tic. AŞ
14- AZ ipek Danışmanlık Proje Rek ve Org Hizmetleri Ticaret AŞ
15- BB İpek Danışmanlık Proje Rek ve Org Hizm Tic AŞ
16- Kontaklı Metal Madencilik San. Tic. AŞ
17- Özdemir Animuan Madenleri AŞ
18- Koza Altın İşletmeleri AŞ
19- İpek Doğal Enerji Kaynakları Araştırma ve Üretim AŞ
20- ATP Havacılık Tic AŞ
21- Atlantik Eğitim Yayın Taş. Bilgisayar Tic AŞ
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.