Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bugün önemli iki konuyu ele aldığını dile getirerek, "Girişimcilik ekosistemi bugün hem dünya hem Türkiye için en önemli konu. Katılım bankaları da bu işin aslında önemli bir destekçisi olma amacına sahip iken, bugün o fonksiyonu yerine getiriyor mu şüpheliyiz." dedi.



Mehmet Şimşek, Türkiye'nin bir çok konuya, dünyaya göre gecikmeli başladığını, ancak girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi, oluşturulması ve iyileştirilmesi için son yıllarda büyük mesafeler aşıldığını dile getirdi. Türkiye'nin en güçlü tarafı genç nüfusu yanında, aslında girişimcilik ruhudur, dedi.

Katılım bankalarının bankacılık sistemindeki payı %8, 2023'e kadar bunu yüzde 15'e çıkarılabilmesi için ilave çaba gerekli, bu çaba da Girişimciliği desteklemekten geçiyor, dedi.Toplantıya katılan Ak Bağımsız Denetim ve SMMM A.Ş. ortağı Doğuş Bektaş, görüşlerini şöyle dile getirdi:



Katılım Bankacılığı ve Girişimcilik ekosisteminin ihtiyacı olan paydaşları ve finansal enstrümanları doğru analiz etmek gerekiyor. Girişimciler paylaşmayı, Katılım Bankaları da gerçek Katılmayı öğrendiğinde, ortaya zorlu bir yol ancak buna karşı çok büyük bir değer çıkacaktır.

Artık bankalar, herşeyi garanti altına aldıkları teminat karşılığı kredi verme ve şirketlerin ticari sürdürülebilirliğini öldürme yerine, girişimci ve mevcut şirketleri yaşatma,uzun vadeli karlı ve karşılıklı iş yapma hedefinde olmalılar.

Özellikle katılım bankaları, gerçek kar-zarar ortaklığına dönerse, çok büyük fırsatlar ortaya çıkacaktır.

BUgün hayretle anlattığımız Google-Facebook vb garajda kuruldu 50 bin dolara, şimdi 100 Milyar Dolar değerde hikayesi, Girişimcilik Ekosisteminin nerede olduğunu anlamaya bağlı. ABD'de 316 bin Melek Yatırımcı var, bizde sadece bin. Fon sayısı da benzer uçurumda. Gelecek, Girişimcilik Ekosistemine ne kadar destek olunacağına bağlı şekillenecek, dedi.